onsdag 19 november 2008

Så här skall al-Zawahiris rasistutspel tolkas

Retar upp fanatiker: Obama i bön vid klagomuren, Jerusalem (foto: AP)

En
reaktion på det amerikanska valet har nu kommit från Al Qaidas andreman, den egyptiske läkaren Ayman al-Zawahiri i form av en 11 minuter lång diatrib illustrerad med diabildspel och några korta videosnuttar, vilken under dagen lagts ut på diverse islamistiska hemsidor.

Talet

Zawahiri tog först upp det faktum att Barack Obama lovat att intensifiera de amerikanska truppinsatserna i Afghanistan och sade att detta kommer "att misslyckas". Ingen muslim skall tro att USA:s krigspolitik har ändrats bara för att landet har fått en ny president, påpekade nildeltats egen "doktor Död" vidare; och i de engelska undertexterna till talet kunde man läsa: "You appear to be a prisoner of the same view of Arabs and Muslims that the Americans have had. The Islamic Nation has heard your declarations on Israel and has understood that your position towards Muslims is hostile."

Zawahiri fortsatte med ett närmast rasistiskt angrepp på den nyvalde presidenten och sade att Obama inte var någon "hedervärd svart man", utan de vitas "slav". På arabiska använde Zawahiri uttrycket abid al-beit. Detta uttryck betyder "husslav", men blev i den engelska undertiteln "house negro", vilket för en amerikansk åhörare kanske frambringar referenser till gamla sydstatsplantager och servila husslavar i livréer som gjorde allt för att ställa sig in hos sina vita herrar (vilket ytterligare förstärks med gamla filmklipp där Malcolm X presenterar något slags raslära: svarta, muslimer och asiater är ovanligt fina människor; vita, judar och svarta som står i de vitas tjänst är mindre bra). Men för en arab som är obekant med den amerikanska medborgarrättsrörelsens mer bysantinska förvecklingar betyder dock abid något annat.

Abid (عبد‎; plur. abeed عبيد) är ett mycket fult ord och kan närmast jämföras med "nigger". "Abeed" är vad senegalesiska gästarbetere får slängt efter sig i Marocko; liksom sudaneser i Egypten och svarta människor över huvud taget om de visar sig i Mellanöstern. Abid är ett ord som kommit att betyda såväl "slav" som "neger" på det arabiska språket och har alltid en nedsättande innebörd. Det neutrala begreppet för en svart människa är annars aswad (أسود).

Man kan i sammanhanget komma ihåg att den muslimska världen varit ledande vad gäller förslavandet av den svarta befolkningen i Afrika. Sedan Muhammeds erövring av Mecka på 600-talet har c:a 24 miljoner afrikaner gjorts till slavar av araberna - att jämföras med den halva miljon som fördes till USA under triangelhandelns dagar. Slavhandeln västerut kriminaliserades 1815 och den engelska flottan såg till att ingen handel med Amerika ägde rum. Men detta kunde dock inte hindra den arabiska slavhandeln fortsatte över Sahara och Zanzibar, vilket under de senaste 200 åren kom att drabba inte mindre än 2 miljoner svarta människor.

Till en filmsnutt föreställande Barack Obama i bön vid judarnas Klagomur i Jerusalem hördes Zawahiris fördömande ord om att den nyvalde presidenten övergivit "sina muslimska rötter" (Obamas fader var ju muslimsk konvertit) och "förenat sig med islams fiender."

"Du har ju en gång sagt att USA:s politik misslyckats i Irak. Dina generaler medger nu sitt nederlag i Afghanistan", fortsatte han och inskärpte att Obama borde dra lärdom av britternas och ryssarnas öden i Afghanistan och hämta hem sina styrkor från detta land eftersom "islams heliga krigare annars kommer att fortsätta sin strid mot de brottsliga korsriddarnas högborg: Amerika!". Och så vidare...

Kommentar

Det här talet är intressant eftersom det visar på de uppenbara svårigheter Al Qaida har att "sälja" sitt budskap efter det amerikanska presidentvalet. Al Qaida är beroende av att få ut sin "verklighetsbeskrivning" för att kunna vinna rekryter och dra in pengar. USA har beskrivits som en brutal förtryckarstat där alla icke-vita mer eller mindre förföljs - framför allt om de är muslimer. Det faktum att det amerikanska folket i fria val valt en svart person vars fader just var muslim stjälper hela detta budskap över ända. Därför är det viktigt att framställa Obama som "avfälling" och "husslav" i bön i Jerusalem med kippa på huvudet.

Ett annat problem är den genuina popularitet Obama besitter på alla möjliga olika håll över hela världen. När nu Obama ber världen om hjälp att intensifiera kampen mot talibaner och Al-Qaida utgör detta ett propagandabakslag för terrororganisationen av helt andra dimensioner än om George W Bush - som man med framgång lyckats utmåla som universalskurk - hade sagt samma sak.

Ett annat problem utgörs dessutom just av det fokus som Obama valt att rikta mot Afghanistan och Pakistan. Striderna i Irak är över. Al Qaida i Irak (eller ISI, "Den islamiska staten i Irak") har förintats militärt av de amerikanska styrkorna, med viss hjälp av irakiska allierade. Under de närmaste 3-4 åren kommer därför trupperna att tas hem (den första av 16 brigader kommer hem nu till jul). Obama behöver alltså inte ödsla något mer krut på denna krigsskådeplats utan kan istället knyta tillbaka till Afghanistankampanjen som redan har fullt stöd av FN.

Trots att Bushpolitiken alltså fortsätter rent faktiskt (om än med annorlunda retorik) kan inte Obamas radikalislamistiska motståndare koppla samman honom med Operation Iraqi Freedom hur gärna de än skulle vilja, eftersom alla ju redan vet att Obama var emot Irakkriget. Hade jag varit jihadist skulle detta sakernas tillstånd gjort mig definitivt övertygad om djävulens existens.

Den breda motviljan mot USA i arabvärlden under senare år hade inte ju inte att göra så mycket med stödet till Israel, som alla ändå räknar med som ett orubbligt faktum, eller med att USA angrep "muslimska bröder" i Afghanistan under 2001-02. Ilskan kom först med invasionen av Irak, 2003, som man såg som ett angrepp på den rent arabiska självkänslan. Och nu är Irakkriget slut.

Ett Irak som normaliseras och en afghansk insurgentsituation som lunkar på under något års tid under det att USA metodiskt bygger upp sina styrkor och formulerar en strategi för seger skapar inga dramatiska bilder på Al-Jasira. Och framför allt drabbas inga araber... Den arabiska gatan sjunker ned i sitt sedvanliga tillstånd av letargi i dunsterna från vattenpipor och sumpigt kaffe. Detta är en utveckling som Al-Qaida borde frukta mer än något annat.

Läs mer i DN, Svenskan och Sydsvenskan.

10 kommentarer:

pennan sa...

Det finns många frågetecken angående filmen. Jag tror att den är uppdiktad.
Dessutom så befriade Muhammed slavar genom att köpa slavar. Bilal var t.ex. en svart slav som var en mycket nära person till profeten.

Gertkvist sa...

Al-Quaidas PR-rådgivare har haft det tufft. Undrar vad de skulle sagt om McCain vunnit? "Måste få hjälp av en kvinna?" För att inte tala om vad Hillary Clinton i Vita Huset skulle resulterat i.

The Last Conformist sa...

Tangentiellt, men DN:s ledare idag handlar om somaliskt sjöröveri:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=573&a=853641

Krigsblogg 2007 sa...

Hallå Pennan och Gertkvist.

Apropå ljudbandets och bildernas äkthet kan man slå fast följande: det spreds från Al Qaidas "webb-byrå" Al-Sahab ("Vakna!") och fanns ute på ett flertal islamo-siter innan SITE institute tog upp det varvid AP och andra kunde göra en nyhet av det.

Pennan kanske tror att pro-västliga SITE skulle ha mixtrat med bandet och kanske lagt in de olika "corny" Malcolm X-inslagen för att "misskreditera" mördarna i AQ (som om nu detta skulle behövas) men så var det alltså inte.

Malcolm X inslaget är helt kongruent med de utspel som AQ gör när den "amerikanske talibanen" Adam Gadahn (f.d. Adam Pearlman) haft ett finger med i spelet. Gadahn är centralt placerad i AQ och Zawahiris främsta källa till kunskap om USA.

Gadahn är inte bara fanatisk jihadist av värsta slag utan även en en-mans orgie av politisk korrekthet (tänk DN Kultur eller New York Times op-ed).

När Bin Ladin gjorde sitt bisarra utspel om global uppvärmning för ett år sedan låg med all säkerhet Gadahn bakom researchen...

Malcolm X-vansinnet i detta utspel är "vintage Gadahn", enligt mig...

/Erik

Anonym sa...

Vi skall ha i åminne att den muslimska slavhandeln startade 600 år före den transatlantiska och slutade först 100 år efter. Europeiska upptäcktsresanden i Afrika kunde finna väleteblerade muslimska slavhandlare som varit aktiva i hundratals år.

I den transatlantiska slavhandeln uppskattades ett "svinn" på ca 10% i transporten. I den transahariska dödsmarschliknande handeln var "svinnet" upp till 80-90%. Forskare hävdar att muslimerna tagit närmare 110 miljoner afrikaner som slavar men att bara 20-25 miljoner överlevde transporten.

Saudiarabien förbjöd slaveri först 1962. Mauretanien först 1980. Sista arabiska slavstationen i Afrika stängdes ner först 1942.

Araberna var främst ute efter kvinnor som sexleksaker. Två tredjedelar av handeln dit var kvinnor. Männen kastrerades per automatik och användes främst som soldater. (kanonmat) Oönskade födda barn avlivades ofta direkt.

Den transatlantiska var omvänd 66% var män och de sattes i produktion.
De fick även gifta sig.

USA omsatte ca: 550 000 slavar. (10 % svinn) Arabvärlden omsatte 110 miljoner!!!

Idag utgör afro-americans 13% men i arabvärlden kan vi inte se något särskilt stort inslag av afrikansk
kultur eller inblandning. Detta tyder på att slavar slogs ihjäl när de inte dög längre. Frigivna slavar i arabvärlden var ju även kasterade.

Redan 1807 började Royal Navy attackera slavhandlare längs kusterna.

Länk till Royal Navys insatser.
http://www.royalnavalmuseum.org/visit_cfexhibition_discovery.htm

Bild tagen 1907
http://img.metro.co.uk/i/pix/2007/04/SlaveShackle_450x397.jpg

Vita slavar kallades för mamluks som betyder ägd "owned" och var dyrare än svarta slavar. Man uppskattar att araberna under åren tog 1 miljon vita som slavar. - Muslimerna hade alltså dubbelt så många vita slavar som USA hade svarta!!!

Länk om Mamluks
http://i-cias.com/e.o/mamluk.htm

Kafir

Anonym sa...

Kuriosa är att Malcolm X chóckades när han såg den omfattande slavhandeln i Mecca under sin Hajj "pilgrimsresa" så sent som på 1960-talet.

Detta valde han dock aldrig att (som en god muslim)tala om i USA.

Historiska dokument berättar tex hur man kunde stöta på transshariska slavtransporter på 600 slavar och det var enbart
unga kvinnor. Ren sexhandel.

Den muslimska religiösa lagen (sharia) tillåter slavhandel av otrogna och eftersom den alltid väger högre än lagar skrivna av människan så är slavhandel i praktiken fullt legalt
i muslimska länder.

Jag provar att posta länkarna igen. De bröts. Ni får klippa o klistra.

Om Britternas attacker mot slavhandlare.

http://www.royalnavalmuseum.org
/visit_cfexhibition_discovery.htm

Bild tagen så sent som 1907:
Slav befrias från sina arabiska slavhandlare av Royal Navy.

http://img.metro.co.uk/i/pix/2007
/04/SlaveShackle_450x397.jpg

Royal Navy saboterade slavfort, beslagtog skepp och befriade
150 000 slavar redan i Afrika.

Kafir

Krigsblogg 2007 sa...

Till Anonym:

Det var som tusan...

/Erik

stoppa mögel och röta sa...

"Det faktum att det amerikanska folket i fria val valt en svart person vars fader just var muslim stjälper hela detta budskap över ända. "

Ehh, vi talar om människor som är våldsamt aggressiva även mot andra delar av islam. Jag tror inte att Obamas muslimska cred räcker särskilt långt hos dessa människor.

Jonathan sa...

Fast slavar användes inte bara som kanonmat i krig, se t.ex. mamlukerna, de var elitsoldater och bildade en egen dynasti som styrde Egypten. Fast de var ju i och för sig främst turkiska slavar och inte afrikanska.

Erik / LESPRIT NOUVEAU sa...

till Kafir/anonym Jag är väldigt intresserad av den muslimska slavhandeln. Var hittar jag källan till nummret 110 miljoner slavar? Eller annan information på ämnet?

Tack!