torsdag 3 april 2008

På bordell med al-Qaida i Tal Afar

Al-Qaida-medlem med prostituerad. Sådana här "vykort" delas ut av al-Qaida för att locka unga män till rörelsen.

Några detaljer: att mannen bär klockan på höger hand, jämte har en ring på lillfingret visar att han hör till AQ-Irak; frånvaron av skägg tyder på att han kan vara involverad i infiltrationsuppdrag; texten, som foto-shopats in, lyder: "Mujahedin Tal Afar". Väskan som mannen har under armen är en handledsväska för män (en s.k. "bögslunga"). Eftersom jihadisterna gärna uppträder i traditionella kläder utan fickor har denna acessoir blivit en lyxig statussymbol - samma sak med mobiltelefonen som flickan håller i handen. De två sista detaljerna visar att vi inte har att göra med vilka personer som helst, utan riktiga storstekare...

Jag kunde inte låta bli att ge min läsekrets följande inblick i det globala kriget mot terrorismen. Bilden är hämtad från Michael Yons hemsida. Tillsammans med Michael Totten är Yon enligt min mening den kanske främste journalisten som just nu är verksam i landet mellan Eufrat och Tigris. Hans rapporter, som regelbundet publiceras på hans blogg, har under de senaste åren har varit en ovärderlig informationskälla för alla intresserade.

Bilden är alltså upphittad i Tal Afar. Staden ligger i norra Irak, nära gränsen till den Autonoma Kurdiska Regionen (c:a 5 mil från Mosul) och grundades under den ottomanska tiden som en garnisonsstad högt upp på en isolerad bergstopp. Av detta skäl utgörs fortfarande merparten av befolkningen av turkmener (ur Daludi-stammen) som har starka band till Turkiet. Det avskilda läget och det bristande intresset från den kurdiska gerillan för denna "turkiska" plats, gjorde att al-Qaida snabbt kunde göra sig till herrar över staden under 2005.

Tal Afar fick öknamnet "Al-Qaida City" av amerikanska soldater och var den plats där AQ utbildade nyrekryterade "gudskrigare" från Irak och andra delar av arabvärlden. Staden var också en plats där AQ kunde koppla av med narkotika och turkmenska prostituerade. Michael Yon berättar att dessa prostituerade blev en alldeles utmärkt informationskälla för såväl amerikanerna, som de Irakiska säkerhetsstyrkorna eftersom närvaron av unga damer fick jihadisterna att börja skrävla. Eftersom araberna i AQ dessutom behandlade de "turkiska" flickorna som ett slags andra klassens individer var de heller inte svåra att rekrytera (det är sannerligen inte första gången denna metod har kunnat användas för informationsinhämtning i de mänskliga konflikternas historia. Krgsblgs. anm.). I sin bok Moment of Truth in Iraq (2008) berättar Michael Yon en liknande historia om den homosexuelle al-Qaida-medlemmen som så snart han blivit illa behandlad av sina många jihadist-älskare gick till den amerikanska armén och gav dem den information de behövde för att kunna döda dem.

Staden är numera återeövrad och AQ-medlemmarna har flytt eller dödats.

Det kanske förvånar en del läsare att dessa "gudskrigare" från hela arabvärlden har en så pass sangvinisk inställning till prostitution, narkotika och homosexualitet, men detta är bara den andra sidan av det mynt som handlar om den uppfattning av martyrskap som utvecklats inom radikalislamismen. Enligt kristen, judisk, buddistisk och hinduisk (och sekulär) tradition kan man mycket väl offra sitt liv, men man gör det alltid för andra. Inom islam offrar man dock sitt liv inte bara för umman, utan även för sig själv. Koranen är mycket explicit vad gäller de belöningar som kommer den individuelle martyren till del: tillgång till jungfrur (72 st.), möjlighet att dricka alkohol, absolut förlåtelse för alla synder som begåtts i jordelivet, etc (jfr Koranen, sura 5:37). Detta ger en viss handlingsfrihet för den enskilde jihadisten fram till det ögonblick han står inför sin skapare. Det är betecknande att Muhammed Atta och hans medhjälpare gick på kasino och drack whisky (Johnnie Walker Black Label med sodavatten utan is) innan de flög in planen i World Trade Center, den 11 september 2001. Denna synd mot Guds bud (att dricka sprit), skulle vara borttvättad till fullo ett antal timmar senare.

I medierna läser man ibland "rapporter" om att amerikanska soldater skulle använda sig av droger, ha en cynisk inställning till sina uppgifter, ha gått in i armén för att få vissa individuella "fördelar", bryta mot de "mänskliga rättigheterna", etc. Enligt min uppfattning kan ännu bättre exempel på dylika moraliska tillkortakommanden hittas på ett helt annat håll...

13 kommentarer:

halldin sa...

Att människan alltid ska hitta en väg runt de lagar o regler de arbetar så hårt för att skapa och upprätthålla. Vare sig det är gud eller människans lagar.

Anonym sa...

Helt sjukt. Finns det speciella alqaeda klockor? varför är kolockan typisk för al Qaeda?

Krigsblogg 2007 sa...

Hallå där Anonym: det speciella är inte klockan, utan att de har fått för sig att det är "orent" att bära den på vänster hand.

/Erik

BR sa...

Hej Erik!
Då får vänsterhänta räkna med specialbevakning på världens flygplatser. Mycket intressant info iaf.

Hälsn

BR

Krigsblogg 2007 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

jihadismens charm och attraktion fångad i en enda fotografisk bild

Anonym sa...

"...att mannen bär klockan på höger hand, jämte har en ring på lillfingret visar att han hör till AQ-Irak...frånvaron av skägg tyder på att han kan vara involverad i infiltrationsuppdrag..."

Du är ta mig fan inte klok ! Läser du fortfarande Kitty böcker?

Krigsblogg 2007 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Krigsblogg 2007 sa...

Käre siste anonym... precis så är det. Jihadisterna har en hel del egenheter som de bygger på koran-tolkning och annat... Bl.a. handlar det om att bära klockan på höger hand, att skägget skall vara av en specifik längd, att byxor eller "dishdashs" inte får nudda vid skorna, utan måste "flagga på halv stång" - sådana saker är väl kända (och tas upp av Michael Yon själv i sin bok).

Mannen på bilden har rakat av sig skägget - visst, det är inget konstigt alls om man vill idka infiltration och inte väcka uppmärksamhet - välkänt trick...

Är det något mer du vill veta? Annars god natt och sov så gott, du fåkunnige...

/Erik

Anonym sa...

Erik:

När jag började läsa artikeln trodde jag först att du var ironisk, men till min förskräckelse inser jag att du är helt alvarlig. Hade du inte lagt ut artikeln kl 11 på förmiddagen kunde du ha skilt på fyllan...

Till den allvetande: med ditt resonemang kan man säkert härleda att t o m Jönsonligan är, i hemlighet, med i AQ!?!

Sök hjälp innan det är för sent!

Anonym sa...

Att döma av ett par av kommentarerna ovan så finns det uppenbarligen personer som tror att AQ-terrorister är helt normala människor utan några bisarra idéer och föreställningar om världen.

Anonym sa...

Erik:

Vill bara säga att detta är en helt suverän blogg!

mvh
/Kenneth

Anonym sa...

Jacob hann knappt anlända till sin nya enhet förrän han fick redan på att den skulle skickas till Bagdad.

Det verkar med andra ord som om Jacob kommer att tillbringa ytterligare femton månader i Irak.
MVH
Johanne