tisdag 20 maj 2008

Al Qaida Irak på defensiven i Mosul och Nineve

Staden Mosul sedd från floden Tigris

Bill Roggio från The Long War Journal skriver intressant om utvecklingen i norra Irak. Sedan en tid har ju såväl koalitionsstridskrafterna (i princip USA) och regeringsstyrkorna bedrivit omfattande aktiviteter mot vad som ibland beskrivs som "Al Qaidas sista fäste" i staden Mosul och den intilliggande Nineveprovinsen.

Den senaste operationen ("De två flodernas moder") har inhöstat ett tusental tillfångnatagna terrorister och enligt en talesman för det irakiska inrikesdepartmentet greps även en viss Khaleq al-Sabawi nu i måndags.

Al-Sabawi, den så kallade "emiren av Nineve" är högste befälhavare över de lokala al Qaida-styrkorna i denna del av landet. Man skall givetvis vara försiktig med upplysningar av detta slag. De irakiska myndigheterna har tidigare uppgivit att de gripit eller dödat diverse höjdare inom AQI, vilket senare visat sig inte stämma. Men denna gång bekräftar även den amerikanska militären al-Sabawis identitet.

Som ett led i operationerna mot AQI spärrar man av vägerna som leder in och ut i denna nordliga provins för att förhindra organisationens rörlighet och möjlighet att få förstärkningar. Den irakiska armén samarbetar även med den lokala kurdiska milisen i det närbelägna Dohuk och polisen i Mosul.

I Mosul har man enligt mönster från den framgångsrika amerikanska pacificeringen av Anbarprovinsens större städer även etablerat ett finmaskigt nät av traffikkontroller och mindre posteringar.

Dessutom tycks den irakiska regeringen även givit klartecken för att tillåta upprättandet av lokalt rekryterade "skyddskårer" (av typen al-Shawa och Iraks Söner). Detta skulle sammanfalla med proklamationen av ett omfattande amnestiprogram för irakiska medborgare som bryter med terrororganisationen (AQI leds annars av fanatiska icke-irakier - ofta från Saudiarabien, Jordanien och Nordafrika). Regeringen har tidigare inte velat låta skyddskårerna - som nästan uteslutande består av sunniaraber) operera inne i själva staden Mosul, men har likväl välkomnat deras verksamhet på Nineves landsbygd. Skälet består av den stora etniska fragmenteringen i staden där samtliga befolkningsgrupper och religioner finns representerade (såsom sunniaraber, kurder, turkmener, samt kristna kaldéer och assyrier).

DAGENS LÄSTIPS:

Hizbullah's Power Play. Caroline Glick från J-post om likheter och skillnader mellan olika insurgentgrupperingar.

Why Israel is the world's happiest country. Legendariske kolumnisten "Oswald Spengler" skriver tankeväckande om Israel med anledning av 60-årsdagen.

The Spectacle of War: Insurgent video propaganda and Western response. Intressant av Andrew Exum om propagandakriget mellan terroristerna och västvärlden.

1 kommentar:

Halldin sa...

Man får en liten varm känsla i magen när man får läsa om att det faktiskt går framåt och blir bättre i Irak. Tack.