måndag 19 maj 2008

Barack Obama - avfällingen

Så kan det gå... Muhammedan som övergått till kristendomen avrättad i Jemen, 1972

Det amerikanska presidentvalet är faktiskt ytterst fascinerande. Chansen (risken?) att senatorn från Illinois - Barack Hussein Obama - blir vald till USA:s förste "afro-amerikanske" president är ganska stor. Om nu detta skulle bli fallet kan vi se fram mot intressanta förvecklingar vad gäller umgänget mellan USA och den muslimska världen under de närmaste åren.

Brack Obama är nämligen en kristen person vars fader var en kenyansk muhammedan ur Luo-stammen. Detta betyder att presidentkandidaten är en murtad fitri - en avfälling som lämnat den "sanna" muhammedanska läran trots att han fader var muslim.

Enligt sharia och hadith (dvs. sunna, eller de apokryfiska berättelser om Muhammed som sunniterna jämställer med koranen i dogmatiskt hänseende) finns det två typer av avfällingar från den muhammedanska läran. Den första typen kallas murtad milli, och betecknar en person som tidigare omfattat en icke-muslimsk religion, konverterat till islam och därefter återgått till den gamla tron. Den andra typen är en murtad fitri, det vill säga en person som fötts av en muhammedansk fader in i islam, men därefter valt att sluta sig till en annan tro.

Enligt muhammedansk tradition betraktas barnet till en muslimsk fader (moderns roll är givetvis oväsentlig i sammanhanget) alltid som muslim per automatik - och en murtad fitri bestraffas enligt samma tradition alltid med döden för sitt "brott".

Under det senaste året har radikalislamismen befunnit sig på defensiven. Inte nog med att man lidit allvarliga bakslag på diverse krigsskådeplatser runt om i Mellanöstern och Centralasien, så visar även ett flertal opinionsundersökningar att den militanta islamismen och Al-Qaida inte längre har samma folkliga stöd som bara för ett par år sedan.

Detta kan måhända ändras om en murtad blir USA:s näste president och överbefälhavare över de samlade stridskrafterna.

Som president skulle Obama kunna möta stora svårigheter vad gäller att koordinera en amerikansk utrikespolitik vis-à-vis den muhammedanska världen. För många muhammedaner är religionen inte bara en privatsak utan en hel livsstil som genomsyrar allt görande och låtande. Radikalislamisterna kan mycket väl peka på att USA - "den stora satan" - nu leds av murtad och på så vis vinna stöd bland den konservativa - och ofta helt illiterata befolkning - som utgör folkflertalet i de islamska samhällena. Gulfstater som Saudiarabien, Qatar och Kuwait befinner sig förnärvarande mellan två eldar. Monarkerna därstädes stöder sig på en konservativ befolkning som samtidigt mycket lätt kan falla för radikalislamisternas sirénsång som framställer det politiska ledarskapet som de "otrognas" handgågne män.

Med den kristne "avfällingen" Obama som president ökar islamisternas potential att ta tillbaka propagandainitiativet bland "normal-muhammedanerna". Så snart som Obama svär sin presidented till den kristne Guden kan de dra igång sin propagandaapparat. Terroristerna vet mycket väl att den enda vägen till framgång för deras sak ligger i att befordra ett civilisationskrig. För att kunna upprätta drömmen om det globala kalifatet måste de vinna sympati hos den muhammedanska normalbefolkningen och få dessa att inse den eskatologiska nödvändigheten av en världsvid jihad mot oss andra.

Om man har denna målsättning är murtad Obama som president den bästa gåva man kan önska sig...

DAGENS LÄSTIPS:

The War Over the War. Nykter betraktelse av Victor Davis Hanson om det mediala spelet kring Irakkriget.

The Real Iraq. Michael Totten recenserar Michael Yons nya bok, The Moment of Truth Iraq. Läs och ta till er...

The Ray-ban theory of history. Kul blogg-post av Richard Fernandez på The Belmont Club.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Riktigt högerdravel signerat bildtjuven Erik - som inte ens vet att avfälling heter murtadd och ingenting annat!

Anonym sa...

Hej anonym ovan,

Kan du specificera vad som är höger och vad som är dravel i texten som Erik skrivit?

Tack på förhand!

Anonym sa...

Hej anonym 2.
Du tog orden ur munnen på mig.

Lukianos sa...

En fråga, du skriver att ”den militanta islamismen och Al-Qaida” har tappat stöd, är det själva ideologin som har tappat stöd, eller håller många fortfarande med om Osamas världsbild, fast inte litar på att han är en bra ledare för ideologin? Om du förstår vad jag menar.

Det kanske inte riktigt är ditt ämne, men jag är lite intresserad om du har någon åsikt om den sk anti-islamistiska tankesmedjan The Quilliam Foundation (http://www.quilliamfoundation.org/) som nyligen uppmärksammades. Det har inte så mycket med ämnet att göra, jag tycket bara jag kunde ta upp det, när jag ändå lämnade en kommentar.

/ ”Long time reader, first time commenting” eller vad man brukar säga.

Anonym sa...

Den dagen, som man undviker välja en president på grund av fadern var muslim, då har verkligen terroristerna vunnit.

Terroristers åsikter får aldrig styra valet av en demokratisk president!

Anonym sa...

Anonym 15:56,

Du behöver inte oroa dig för att man i USA skulle vika ner sig för terrorister.

Med ett europeiskt land så hade det varit en annan sak...

Wiseman sa...

Det var intressant läsning.

Krigsblogg 2007 sa...

Hallå alla här.

Jag är ledsen att jag tvingas ha på "censurfunktionen" men jag har några "troll" som belamrar mitt kommentarfält. Två av dem är mest irriterade av min (relativt) positiva israelinställning (vilket tydligen tyder på att jag är nazist). De kommer med diverse mordhot och extrema exempel på judehat (polisen har hand om detta för närvarande - ngn av dessa herrar beställer även enorma mängder av pornografi i mitt namn som levereras till mitt lokala postombud mot postförskott!).

Den tredje (som jag släpper fram ibland) är den förste "anonym" här i detta kommentarsfält. Han går sällan in på sakfrågor men gillar uppenbarligen inte mina åsikter - och det må ju vara hänt. Dock försöker han publicera mitt personnummer och andra lite mer privata uppgifter om min person - och det gillar jag inte. Han är givetvis (som sagt) anonym...

Nåväl.

Lukianos: Läs gärna min länk till "The Ray-ban theory of history". Militant islamism har tappat stöd (i arabvärlden) genom att inte segra. Du ser inga demonstrationer längre,inga försäljningar av T-tröjor med Usamas bild, till och med Al-Jazeera (som förvisso är anti-USA hånar och är allmänt ironiska mot AQ. Och detta har naturligtvis med organisationens förluster på slagfältet att göra. Som Usama själv sade "du ser en stark och en svag häst - alla beundrar den starka!" Rent globalt torde radikalislamismen ha sitt starkaste stöd i Västeuropa (!) just nu... Tack för Gilliam-länken och för att du återkommer till sidan...

Anonym med kommentaren kring valet av en presidentkandidat vars fader var muslim: du har helt rätt! Jag borde ha nyanserat min post mer. Det ser ju ut som om jag inte ville att Obama skulle bli vald just av detta skäl...

Sista anonym: det har du nog rätt i...

Kaffepaus sa...

Otroligt vilket slödder som tycks terrorisera dig. Verkligen tragiskt att höra. Vi får hoppas polisen kan ta hand om dem. Vad tror de att de kommer uppnå med sina metoder liksom, mer "rättvisa" och "frihet" här i världen, mer "öppenhet" och "tolerans"?

Stå upp mot dem och fortsätt skriva briljant och tänkvärda inlägg.

Ville bara ha det sagt.

Andersson sa...

Det är alltid lika tragiskt när man ser folk som säger sig förespråka demokrati mest vara de som är först att begränsa den bara föratt de inte gillar nåns åsikter.