torsdag 22 maj 2008

De tyska specialstridskrafternas nya motto: "Du skall icke döda!"

Tysk soldat ur specialförbandet KSK (Kommando Spezialkräfte) under träning

Sedan den amerikanske försvarsministern, Robert Gates, kritiserade de europeiska stridskrafternas uppträdande i Afghanistan tidigare i år (se min post här) har det förts en viss debatt om de olika styrkornas respektive rules of engagements (ROE). Det säger ju sig självt att den operativa kapaciteten hos olika styrkor kommer att variera beroende på vilka möjligheter man har att skrida till våld i olika sammanhang. Inskränkningar vad gäller våldsanvändning kan också fungera demoraliserande på vissa enheter, vilket flera exempel i krigshistorien visar (såsom hos de belgiska FN-trupper som efter hemkomsten från Rwanda, 1993, plockade fram bajonetterna och skar sönder sina blå baskrar så snart de stigit ur flygplanen i protest mot att inte ha fått använda våld för förhindra hutumilisens massmord på tutsierna).

Av de 26 Natoländer som deltar i Isaf-operationerna i Afghanistan är det bara USA, Storbritannien, Kanada, Nederländerna och Danmark som inte har några som helst inskränkningar vad gäller sina ROE. Kritik har framförts mot diverse länder vad gäller bristen på "robust" uppträdande på slagfältet - såsom Frankrike, Italien och Spanien - men framför allt har den kommit att riktas mot Tyskland.

En artikel ur denna veckas Der Spiegel sätter fingret på vad det handlar om: En högt uppsatt talibanledare tilläts fly med sina mannar efter att ha genomfört ett blodigt angrepp i Baghlan i november förra året, vilket kostade 79 människors liv - varav ett tiotal utgjordes av barn. Skälet var att de tyska specialstridskrafterna, KSK, inte tilläts använda sina vapen för att förhindra flykten.

Enligt Der Spiegel är den vanligaste taktiken just nu när det gäller talibanbekämpning att köpa ut så många potentiella insurgenter som möjligt och sätta in specialstyrkor för att "plocka bort" (dvs döda eller tillfångata) de som vägrar låta sig "bevekas". Berlin vägrar dock ställa upp med trupp för dylika "bortplockningar". Operationerna har emellertid varit en framgång i det att 150 högt uppsatta talibaner (motsvarande 30 procent av ledargarnityret) "eliminerats" genom insatser från (icke-tyska) koalitionstrupper under senare tid.

Ett annat problem utgörs av Berlins krav på "proportionalitet" i stridshandlingarna. En terrorist som efter ett attentat befinner sig på flykt utgör inte längre något akut hot, enligt det tyska synsättet, och kan därför inte längre angripas med dödligt våld (och det var detta som räddade terroristerna i Baghlan-fallet). Enligt ett hemligt cirkulär, som Der Spiegel kommit över, anser tydligen den tyska regeringen att Natos "bortplockningar" och beskjutning av flyende terrorister "inte är förenligt med internationell lag". Den tyska tidningen inflikar torrt, med anledning av den tyska inställningen till sina allierade såsom närmast varande krigsförbrytare: "inte underligt att friktion uppstår".

Kritiker av tyskarnas ROE undrar (med rätta, enligt min mening) huruvida det verkligen är "proportionerligt" att låta massmördare med en stor mängd liv på sina samveten undkomma utan att ett hår krökts på deras huvuden. Ett annat problem handlar om att det afghanska Nordkommandot (där tyskarna är stationerade tillsammans med ungersk, norsk samt vår egen svenska trupp) riskerar att bli en fristad för talibaner på flykt undan mer robusta Natostyrkor i andra kommandon. Eller som en anonym brittisk militär säger: "The Krauts are allowing the most dangerous people to get away and are in the process increasing the danger for the Afghans and for all foreign forces here".

Läs hela artikeln om ni har tid.

DAGENS LÄSTIPS

Mina tips ägnas åt alla goda nyheter från Irak:

Petraeus: Troops in Iraq help blunt Iran threat. Anne Flaherty från AP om den amerikanska truppnärvarons hälsosamma inflytande på the Mad Mullahs i Iran.

US: Mosul attacks down 85 percent. Kim Gamel på WaPo om hur The Surge kommer till Mosul - AQ:s sista fäste i Irak.

Sadr City calm after Iraqi troop move. Lee Keath rapporterar i WaPo om hur lag och ordning återvänder till Sadr-staden efter regeringstruppernas intåg - precis samma utveckling som i Basra tidigare under månaden.

Jag borde inte säga det här, men jag gör det ändå: Jag tror att det där med Irak är fixat lagom till hösten!

OBS!

I morgon åker jag själv till Berlin. Två av mina vänner där nere skall gå åstad och gifta sig! Nästa bloggpost kommer nog först om tisdag. Men om det kommer kommentarer eller synpunkter skall jag försöka publicera (och bemöta) dem... Trevlig helg, alla läsare.

PS. Det ser ut som om "trolleriet" är på väg mot en lösning...

4 kommentarer:

Oscar sa...

intressant inlagg, finns det nagon mojlighet till forandring snart och vad har sverige for ROE!?

ps. svensk-linje lanken fungerar ej

/Oscar

Niels Bonde sa...

Gud sendte Adolf Hitler.

Republikanernes præsidentkandidat, John McCain, er på vild flugt væk fra en af sine støtter, en indflydelsesrig evangelisk tv-prædikant.
For der er dukket en lydoptagelse op, hvor prædikanten siger, at det var Gud, der sendte Adolf Hitler, og det hjalp jøderne til at få deres hjemland Israel - Den slags er dybt fornærmende og ikke til at forsvare, siger McCain.

Prædikanten John Hagee har en menighed på titusinder af medlemmer.
Han har kaldt den katolske kirke "den mægtige skøge" og orkanen "Katrina" i USA for Guds straf for homoseksualitet.

Barack Obama har haft lignende problemer med støtten fra den malplacerede Rev Jeremiah Wright. Tydeligvis kunne man hæve niveauet betragteligt ved helt at forbyde præsterne at åbne munden? Hvad siger du, Erik?

Andersson sa...

Sveriges ROE är olika för varje konflikt. Men en rätt tydlig skillnad mellan sverige och andra länder har, i tidigare konflikter, varit att svenska soldater har större utrymme för egna initiativ och för att använda våld.

Krigsblogg 2007 sa...

Hallå där!

Käre Oscar: Vad gäller förändring är detta en politisk omöjlighet i Tyskland, enligt folk jag talade med där nere under helgen! ISAF:s ROE är hemligstämplade och det främsta skälet tycks vara att omvärlden inte skall känna till hur mycket Tyskland lämnar sina allierade i sticket (det har tydligen inte att göra med att man skulle vilja hålla saken hemlig för att försvåra för "oppositionen" att planera).

På grund av hemligstämplingen är det svårt att veta vilka ROE Sverige har. Men jag sätter en hundring på att vi följer FN:s principer för paragraf VII-operationer (dvs "fredsframtvingande" operationer, som i Kongo på 60-talet; till skillnad från paragraf V-operationer, som är "fredsbevarande"). I V-op kan du bara använda vapen i självförsvar, under det att VII-op ger fria tyglar inom ramen för "krigets lagar" för att lösa uppgiften - m.a.o. robusta ROEs!

Käre Niels, du kan ha rätt om "forbyde praesterne til at aabne munden", men det finns en viktig skillnad mellan McCain och Obama...

McCain har inte haft någon närmare kontakt med Hagee. Hagee är helt enkelt en person som valt att "endorsa" Big-Mac, utan att ha haft någon närmare kontakt (utöver det att de skakade hand på en lunch en gång... Vad gäller pastor Wright satt ju Obama i kyrkbänken i hans kyrka under 20 års tid och lät dessutom tokpastorn viga honom med hans hemska fru, Michelle, och döpa hans söta barn - där finns en betydande skillnad, enligt min mening (det handlar alltså om PASSIV kontra AKTIV förbindelse).

1-0 till Big-Mac, som jag ser det...

/Erik