onsdag 22 oktober 2008

"Abu Qaswarah" var toppman inom AQI

Per Jönsson: skeptisk, men fel ute (foto: någon jäkel på DN)

Det har rått en viss oklarhet huruvida Mohammed Moumou (alias Abu Qaswarah, alias Abu Sara), svensk medborgare av marockanskt ursprung, verkligen var något slags toppman inom Al Qaida Irak (AQI; alias "Al Qaida i Mesopotamien", alias "Den islamiska staten i Irak").

Som tidigare meddelats sköts ju Moumou till döds den 5 oktober i år av ett amerikanskt Hunter-Killer Team från Task Force 88, men lyckades ändå detonera ett sprängbälte som dödade ett antal personer. Task Force 88 är ett slags "specialstridskrafternas specialstridskraft" inom den amerikanska krigsmakten, vilkens verksamhet är höljd i yttersta hemlighetsfullhet. Man har tidigare varit verksam på Afrikas horn och infiltrerat områden i Somalia (från positioner i Kenya och Etiopien) för att likvidera medlemmar av Al-Qaida, liksom gjort räder från Afghanistan över gränsen i Pakistan; nu är man tydligen på plats i Mosul, i norra Irak, för att ta sig an AQI:s ledning. Man opererar i vad som kallas Hunter-Killer Teams, dvs. mindre grupper som agerar utifrån information (från luftspaning, "tjallare", etc.); varvid man spårar upp intressanta "objekt" (t.ex. en terrorist ur AQ), som därefter "neutraliseras" (dvs dödas).

I svensk press har det ibland framskymtat att Moumou absolut inte skulle ha något som helst samröre med terrorister. Intervjuer med Moumous jämtländska svärmor (hans fru, liksom fem barn är försvunna utomlands), liksom hans advokat, Abdel Hay Alami, beskrivs Moumou som en snäll och harmlös person.

Enligt advokat Alami, som representerat Moumou vad gäller misstankar som riktats mot honom gällande ett bombattentat i Casablanca, är det närmast otänkbart att Momou skulle kunna vara terrorist eftersom han har varit "servitör" och "arbetslös", och dessutom inte tillräckligt "beläst".

Samma linje har även framförts av DN:s Per Jönsson i ett "ledarstick" (17 oktober). Jönsson ironiserar över uppgifterna om att Moumou skulle kunna tillhöra ett terrornätverk eftersom han ju har varit "torghandlare" och "klädimportör", samt har "svaga språkkunskaper".

Förutom att vara uttryck för ganska oaptitiliga klassfördomar från de akademiskt utbildade herrarna Alami och Jönsson har deras argument dessutom den icke helt oviktiga egenskapen av att vara helt felaktiga.

I går natt gick nämligen AQI, självt ut med ett utlåtande via dess högste ledare Abu Omar al-Baghdadi, vilket också snappats upp av TT, vars telegram som publicerats i såväl DN, som Svenskan.

AQI:s högsta ledning i form av "Emiren över den islamiska staten i Irak" går inte ut med dödsrunor över vilken dussinjihadist som helst; al-Baghdadis ord borde nu en gång för alla lägga resonemangen om vem Momou egentligen var till handlingarna. Per Jönsson hade fel; och den amerikanska militärens informationsavdelning hade rätt. Så här skriver TT:

"Gud har förärat honom martyrskap så han sade till sina soldater att han skulle spränga sig själv i luften till försvar för sin tro", säger Abu Omar al-Baghdadi, ledare för den självutnämnda islamiska staten i Irak i ett uttalande som publicerades på internet.

Baghdadi sade också att mannen "kastat sitt svenska pass i sophinken" och gått med i de styrkor som bekämpar USA i Irak.

Några andra detaljer om händelsen då svensken dödades lämnades inte.

Jo en sak glömmer TT bort att berätta för sina svenska läsare... I det ursprungliga Reuterstelegrammet (som TT delvi översatt) uppmanar al-Baghdadi alla rättrogna muslimer "to avenge our brother; and those who were with him should kill an infidel, be it an apostate or an occupier". I AQ:s kodspråk betyder "apostate" (avfälling) alltid en shitisk muslim; och "occupier" (besättare, ockupant), alla vi andra...

24 kommentarer:

The Last Conformist sa...

Tangentiellt, men DN:s Lisa Bjurwald har skrivit en spalt om terrorism och sjöröveri:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=842654

Anonym sa...

Det finns ju en del som har haft en massa gott att säga om Hitler med. Men han blir inte mindre förjävlig för det.

och rätta mig om jag har fel, men Hitlers yrken och utbildning var väl inte allt för imponerande?

Krigsblogg 2007 sa...

LC: Tack för det. Det hade varit intressant att besöka den där konferensen som Bjurwald skrev om...

TFEL: Hitlers utbildning... hehe: han var väldigt duktig i den österrikiska "folkskolan" (klass 1-6) i Braunau; men fick problem i "realskolan" (typ: högstadiet). Skolan var större och konkurrensen var tuffare än hemma i lilla Branau.

Med undantag för ämnena historia och bild var han faktiskt så pass dålig att han hotades med att få gå om ett år när han var 15 och gick näst sista året. Han lyckades övertyga sin mamma om att få hoppa av.

Därefter slog han dank tills han blev 18 och fick rätt att casha in arvet från sin döde pappa. När han gjort det begav han sig till Wien och försökte komma in på Österrikes "Mejan".

Resten är historia...

Summa summarum Hitlers utbildning: hoppade av plugget i 8:an.

/Erik

Anonym sa...

Eh, Einstein var väl inte nån mönsterelev heller. T o m medelmåtta i mattematiken...

...om detta har nu med saken att göra...


MVH

Anonym sa...

Summa sumarum: Yrken och Utbildningar är inte bra ledtrådar när man jagar Terrorister?

BR sa...

Om det är någon yrkes/utbildningsgrupp som är överrepresenterad bland högt uppsatta islamska terrorister så är det läkare:
Al Qaidas andreman al Zawahiri
Moustafa Barghouti (fn i israeliskt fängelse)
Framlidne George Habash, ledare för PFLP
Mohammed Asha, ledaren bakom de islamska terrorförsöken i London och Glasgow 2007 (även hans kompanjoner är läkare).

Egendomligt att det är så men redan Josef Mengele,en del av hans kolleger och japanska läkare utförde, utan samvetsbetänkligheter, så grymma experiment på fångar att man har svårt att fatta det.
Vilken är den psykologiska mekanismen bakom att läkare ägnar sig åt terrorism och tortyr?

Anton sa...

Över lag är tekniska och naturvetenskapliga utbildningar mer vanligt förekommande bland de ledande personerna inom "religös mellan östern"-terrorismen på 70, 80 och 90-talet, än inom humanistområdet.

Kan det bero på det stora behov av sjukvårdspersonal som Afghanistan skapade under Sovjets invasion?

Läsare sa...

[Ett försök till:]

Intressant frågeställning.

Är det inte så att övervikten av naturvetare och tekniker inom terroristernas led har att göra med det faktum att dessa discipliner inte utmanar eller stör deras "religiösa" övertygelse? Åtminstone inte på samma sätt som västerländsk statskunskap, juridik osv. (som är den rena motsatsen till sharia).

Till detta kan säkert fogas rester av den mer sekulära och modernistiska trenden i arabvärlden då man - kortvarigt - trodde att man skulle kunna ta upp konkurrensen med väst på mer "jämlika" villkor.

Att denna inställning är lika mycket en fantasi som guden man tillber visas av det faktum att man inte förstått att det vilar en hel civilisation bakom tbc-vaccinet, mobiltelefonen eller för den delen Hellfire-missilen.

Läs exempelvis 'The Looming Tower' av Lawrence Wright (2006). Boken ger en fingervisning om islamisternas förvridna tankevärld.

Läsare sa...

P S

Det är nästan underhållande att se hur de mer ihärdiga islamvännerna i Sverige (som i nästan samtliga fall råkar vara desillusionerade kommunister) gör allt de kan för att undsätta sina högt beundrade självmordsbombare.

Sedan 11 september 2001 har dessa människor i princip lagt allt sitt krut på att: a) svartmåla Israel och USA i synnerhet och Västerlandet i allmänhet, b) "förstå", "förklara" eller direkt försvara den kanske mest motbjudande samhällsformen i världen.

Före murens fall drömde vänstern i alla fall om en lyckorike med hundratals skinande traktorer på väg in i en hägrande framtid. Idag drömmer de bara om att vår egen undergång.

Min fråga är hur man vänder trenden? Hur ersätter man charlataner som Edward Said, Noam Chomsky eller svenska Jan Guillou med sunt förnuft?

Eftersom historielösheten är så utbredd (orsakerna borde diskuteras mer öppet) förefaller uppgiften mycket svår. Är det så illa att det - hemska tanke - krävs fler terrordåd och fler kravaller i EUROPA för att folk skall sluta lyssna på (och anställa) det klientel som fortfarande dominerar media?

Anonym sa...

"Eftersom historielösheten är så utbredd (orsakerna borde diskuteras mer öppet) förefaller uppgiften mycket svår. Är det så illa att det - hemska tanke - krävs fler terrordåd och fler kravaller i EUROPA för att folk skall sluta lyssna på (och anställa) det klientel som fortfarande dominerar media?"

Intressnat tankegång från "lässaren" - dock inte ny på något sätt. Hittler ex iscensatte riksdagsbranden för att hjälpa folk på traven att inse sitt bästa?!?

Fascism nästa?

Ännu ett fall som gått på ungdomsläger i Israel?

Snacka om historielöshet...


MVH

Anonym sa...

På tal om tidningar, har ni läst Thage G Petterssons inlägg i SvD om att det är skamligt att officerare deltar i dödandet i Afghanistan?

Läsare sa...

Anonym,

Innan vi förvandlar detta till ett diskussionsforum bör vi kanske fråga värden om lov. Men det är talande att du nämner Hitler (som för övrigt brukar stavas med ett "t"). Inte minst därför att kopplingen mellan den moderna islamismen och nazismen är så väl utredd.

Det finns en hel institution vid Stuttgarts Universitet som sysselsätter sig med frågan: Forschungsstelle Ludwigsburg der Universität Stuttgart, Historisches Institut - Abteilung Neuere Geschichte: http://www.uni-stuttgart.de/hing/lb-en.htm

Saken är ju nämligen den att samarbetet mellan radikala muslimska cirklar i Mellanöstern och NSDAP var ganska intensivt. Som bekant var en av den tidens muslimska superkändisar, Palestinaarabiska muftin Amin al-Husseini, så förtjust i Tredje Riket att han både flyttade till Berlin, värvade muslimska soldater till SS och medverkade i Förintelsen. Muftin var närmast en sorts föregångsman till Hamas.

Rapporten 'Deutsche, Juden, Völkermord – Der Holocaust als Geschichte und Gegenwart' (Stuttgarts Universitet 2006) är inte minst intressant därför att man utgår direkt från de tyska krigsarkiven:
http://www.uni-stuttgart.de/aktuelles/presse/2006/36.html http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/3534184815/302-7117702-3735252

Målet för det tysk-arabiska samarbetet var tydligt. Att förinta judarna i Mellanöstern:

"Bedeutendster Kollaborateur der Nationalsozialisten und zugleich ein bedingungsloser Antimsemit auf arabischer Seit war Haj Amin el-Husseini, der Mufti von Jerusalem“, schreiben Mallmann und Cüppers. In seiner Person habe sich exemplarisch gezeigt, „welch entscheidende Rolle der Judenhass im Projekt der deutsch-arabischen Verständigung einnahm“. El-Husseini habe unter anderem bei mehreren Treffen mit Adolf Eichmann Details der geplanten Morde festgelegt."

Ovanstående forskningsrön har uppmärksammats av de flesta större tidningar och TV-kanaler i Tyskland (googla så får du se). Till och med Dagens Nyheter har rapporterat om saken: 'Montgomerys seger i öknen räddade Palestinas judar' (DN 14 april 2006): http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=537252&previousRenderType=3

Eftersom du ger uttryck för vad jag misstänker högst medveten begreppsförvirring (som ofta är mycket vanlig inom vissa kretsar) rekommenderar jag dig lite läxläsning:

George Michael: 'The Enemy of My Enemy, The Alarming Convergence of Militant Islam and the Extreme Right' (University Press of Kansas 2006): http://www.kansaspress.ku.edu/micene.html

Även denna bok har anmälts i DN: 'Såta vänner' (DN 27 September 2006):
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1194&a=575950

The Last Conformist sa...

På tal om tidningar, har ni läst Thage G Petterssons inlägg i SvD om att det är skamligt att officerare deltar i dödandet i Afghanistan?

Jag får intrycket att Pettersson inte tillräckligt begrundat det spontana fredsutbrottet som inte inträffade sist en supermakt drog sig ur Afghanistan.

BR sa...

Läsare! jag är övertygad om att Erik uppskattar debatter på kommentarsforat.
BR

Anonym sa...

Bäste läsaren:

För det första vare det på sin plats om du tog avstånd från önskan om terrordåd och kravaller i Europa! Jag vet inte om du är medveten om hur korkat ditt uttalande har varit?

Vad det anbefaller mig får Israel och arabländerna gärna klubba ihjäl varandra om ni nu vill det. Vad jag reagerar emot är att sionister försöker dra oss europeer in i smeten - och det ligger absolut inte i vårat intresse. Skräckexemplet är vad AIPAC har gjort med USA.

Sen gällande arabernas flört med tyskar under WW2 - vet du vad den berodde på?

Länderna i området var antingen brittiska eller franska kolonier. I o m WW2 såg man chansen till frigörelse och allierade sig därför med tysken. Det är ingenting konstigt med detta. Finnarna var också allierade med Tyskland i hopp om att befria Karelen. Sen har den katolska kyrkan också haft ett välutvecklat samarbete med nacisterna, osv osv.

Att du tar upp den här episoden ur den arabiska historien och försöker bygga upp en hel ideologi kring det hela i dagspolitisk syfte kan ju inte hålla i längden. Så om du lägger ner skitsnacket kan vi vuxet ta o snacka om geopolitik o annat intressant.


MVH

Läsare sa...

Anonym,

1. Var någonstans önskar jag att terror drabbar Europa? Min fråga var retorisk: Måste Europas befolkning åter drabbas av våld för att vi skall förstå och genomskåda de röster som - trots Tredje Riket, Sovjet och de bägge världskrigen - försvarar politisk och religiös totalitarism? Du läser andras kommentarer som fan läser Bibeln.


2. Vem talar om sionism? Att döma av dina utfall mot Israel verkar detta land utgöra ett av dina huvudintressen. Vad min post skisserar är inte minst den IDEOLGISKA samstämmigheten mellan militant islam och nazism. Ta del av nämnda forskning.

Det är sant att det fanns antibrittiska stämningar i området. Det är heller inte särskilt underligt att vissa såg tyskarna som potentiella allierade (exempelvis i Egypten och Irak). Men man kan likaväl vända på resonemanget: Utan brittisk hjälp kring första världskriget hade araberna aldrig lyckats göra sig av med den osmanska dominansen. I ett land som Sverige (där man gärna vurmar för allt som man inbillar sig är arabiskt) glömmer man nämligen att det framförallt varit turkar som härskat i Mellanöstern (Seldjuker, Osmaner, Mamlucker etc.). Åtminstone sedan 1000-talet.

Så på vilket sätt araberna skulle ha någon exklusiv "rätt" till exempelvis Palestina kan inte jag se. I synnerhet som de själva är relativa nykomlingar. Sanningen är att deras långvariga militära impotens berett vägen för ett sorts spelande med pakter och allianser som i modern tid går tillbaks till Napoleon. Ett spel som ofta betonat tillfälliga triumfer framför värdet av ett civilt samhälle. Det är snarare där och i den särskilda muslimska perceptionen (som är uttalat militant och imperialistisk) man skall leta efter inställningen att "mycket vill har mer". Aversionen mot kuffa¯r får man gratis via koranen.


3. Dina exempel med Finland och Katolska kyrkan är förvisso värda att diskuteras. Men de haltar. Finland hamnade mellan två rovgiriga stormakter och tvingades manövrera sig utifrån detta obehagliga läge. Finlands ledning deltog inte aktivt i planläggningen av ett gigantiskt folkmord. Det gjorde nämnda mufti.

Att samarbetet mellan Vatikanen och nazisterna skulle ha varit så "välutvecklat" kompliceras inte minst av det faktum att betydande delar av NSDAP:s ledning (däribland Hitler och Himmler) var uttalat antikristna. I det lägret var det vulgariserad socialdarwinism och / eller "hedendom" som gällde (allt annat än kristen etik med andra ord). Glöm inte att nazismen var en politisk religion i sig själv. En som strävade efter herravälde.

BR sa...

Den siste anonym pratar goja. Samröret mellan araberna och Nazityskland går mycket djupare än att vara frågan om min fiendes fiende.
Både islamofascismen och nazismen eftersträvar diktatur. islamofascismen bygger sitt judehat på Koran och Hadither och nazisterna på en raslära.

Amin al-Husseini var ärad gäst hos Hitler under delar av WWII. Han hjälpte till att organisera en bosnisk SS-kår med syfte att utrota judarna på Balkan.

Den arabiska antisemitismen är lika levande idag, Mein Kampf är en storsäljare i Mellanöstern och judekarikatyrerna i arabisk press är precis lika ruskiga som i den nazityska pressen på sin tid.
Retoriken från Hamas, Hezbollah och Iran är något nedtonad i jfr med nazisternas men budskapet är detsamma.
Det är inte några "sionister" som har dragit Europa i någonting och staten Israel vilar på en statsrättslig grund som är mycket starkare än de flesta nationers eftersom FN stod fadder still landet.
Europa har dragits in i ett elände av islamistisk terrorism och muslimsk radikalisering genom den oreglerade invandringen av muslimer och den dåliga koll som myndigheterna haft på den.
AIPAC behövs i USA för demokrati och judarnas rättigheter. Däremot kan man sätta ett stort frågetecken för existensrätten av den islamska paraplyorganisationen CAIR som uppenbarligen har förbindelser med islamska terrororganisationer som Hamas.

Israel kommer att bestå och araberna kommer att fortätta bekriga och mörda varandra som de gjort genom seklerna.
Europa måste stöda demokrati och inte teokratiska diktaturer.
Det är därför välgörande med USA´s stöd till Israel och AU,så sent som i somras, uppgraderade sina ekonomiska förbindelser med Israel.

Det går tyvärr alldeles för många ickemuslimer omkring och maskerar sin antisemitism genaom att kalla den antisionism. Men bakom den masken är det samma ansikte som i Hitlertyskland och i den islamska världen.
/BR

P S sa...

Anonym, dina stavningsproblem förefaller lite för uttänkta för att verka spontana ("Intressnat", "lässaren", "Hittler", "nacisterna"). Bara en liten iakttagelse från en gammal hobbygrafolog :-)

BR sa...

Skall givetvis inte vara AU i min postning. Av den organisationen förväntar man sig inget annat än ett vitrioldoftande Israelhat.
Det skall stå EU, givetvis.
/BR

Anonym sa...

läsaren:

Hur länge måste man ha varit på indoktrineringslägret för att hinna bli så hjärntvättad?

Mitt första intresse är Sveriges väl och ve och mitt andra Europas. Israel bryr jag mig lika mycket om som om Guinea-Bissau, Jemen eller Honduras. Men ni verkar tro att ni är världens centru och ska vara allas första intresse.

Jag ser med fasa vad AIPAC gör med USA och vill absolut inte att EU också ska förvandlas till AIPACs knähund. Bl a har Jimmy Carter och Zbigniew Brzezinski börjat påpeka på AIPACs oproportionerligt stora och destruktiva inverkan på USAs utrikespolitik.

I slutändan kan AIPAC inte vara bra för Israel heller då AIPAC på intet sätt representerar en majoritet av judarna.

BR:

En sak jag kan hålla med dig om är att invandringen från icke europeiska länder borde ha kraftigt begränsats för längesedan.

Intressnat annars det där med forskning som signaturen läsaren hänvisar till. Synd bara en forskningen är styrd - utgångspunkterna är från början bestämda och den som vågar gå emot dogmerna riskerar inte bara karriären utan t o m fängelsestraff. Det bör påpekas att liknande begränsningar inte gäller annan forskning! Ytterligare ett exempel på särbehandling.

p s kl 15.36:

Det handlar om uråldriga och mycket hemliga shaman-koder vars syfte är att framkalla regn. Detaljer får jag förstås inte avslöja. Foliehatten på ;-)


MVH

Läsare sa...

Anonym, du är en joker (och förmodligen en person som i vanliga fall framträder med andra åsikter).

Jag presenterar argument. Du presenterar underhållning. Inte minst USA:s långvariga band med regimerna i Pakistan och Saudiarabien motsäger dina gags. I synnerhet Saudiarabien tillhandahåller den kanske mest antijudiska retoriken i världen (en retorik som man även sprider till avlägsna länder som Sverige). Att det finns amerikanska sympatier för Israel har både historiska, kulturella och inte minst religiösa skäl. Men det är en annan diskussion.

För att sammanfatta: Jag beklagade svenska mediers oförskämt uttalade bias. Jag menar även att det kommer att stå oss dyrt. Europa behöver inte mer muslimsk extremism utan mindre. Och för att återanknyta till bloggens tema (och mitt exempel med Hellfire-missiler): CBS 60 Minutes visade häromveckan ett mycket illustrativt inslag om striderna i Sadr City: 'How Technology Won Sadr City Battle, U.S. Military Gives Rare Access To 60 Minutes In Discussing Aerial Footage And Weaponry':
http://www.cbsnews.com/stories/2008/10/09/60minutes/main4511800.shtml

Rekommenderas.

Anonym sa...

Han utpekas som AQs andreman och han kallades för "svensken" "al skani" trots sin marockanska bakgrund.

Abu Qaswarah al Skani (the Swede)
att svenska medier glömt "al skani"
känns politiskt korrekt. Han startade inom Ansar al Sunnah och
avancerade till att föra kommando
över AQ i Mosul. Mosken han verkade
i låg i Brandbergen. Redan 2004 spreds en manual på arabiska med Brandbergens Moskes logo och adress på internet.

Manualen beskrev främst hur man konstruerade kemiska vapen.

Den 7 december 2006 skrev Department of the Treasury I USA
att "al skani" Mohamed Moumou var "Bortom allt tvivel ledare för en extremistgrupp centrerad runt Brandbergens moske i Stockholm" Samma datum sattes han
in i "United Nations
Security Council Committee 1267 list of foreign terrorists"

Kafir

Anonym sa...

http://nyheter24.se/nyheter/
inrikes/30741-baksi-abu-qaswara
-var-ingen-ledare

Allas vår Kurdo Baksi tänker till...

ox sa...

Anonym 23.12 - du är nationalsocialst. Stick, äckel.