torsdag 29 november 2007

DN och Svd publicerar falska nyheter om "mördad" irakisk familj

Dia al-Kawwaz (t h) under den fejkade begravningshögtiden i Amman, Jordanien, till minne av hans mördade familj, som vid tillfället var i högsta grad levande i Bagdad

Den 26 november publiceras följande TT-telegram i såväl
DN, som Svenskan (och i en stor del av den svenska landsortspressen):

"Elva anhöriga till den exilboende irakiske journalisten Dia al-Kawwaz har dödats i en attack mot deras hem i Bagdad.

Fyra beväpnade män tog sig in i min familjs hem i Shab-området. Två av mina systrar, deras makar och sju barn mellan fem och tio år gamla dödades i går morse, berättade al-Kawwaz för AFP på måndagen.

al-Kawwaz har bott i Tyskland de senaste 20 åren och sköter en webbplats med nyheter från Irak. Även om han själv är shiamuslim så anklagar han shiamuslimska miliser för att ligga bakom dådet.

Tidigare anklagades jag för att vara pro-amerikansk och tvingades fly till Tyskland. Nu anklagar de mig för att vara saddamist, sade al-Kawwaz."

Denna "nyhet" är en total lögn. Såväl irakiska inrikesministeriet, som Bagdadpolisen och Irakisk TV förnekar det inträffade. Till slut lyckas BBC ta reda på information om den "mördade" familjen och reda ut oklarheterna. Då hade al-Kawwaz redan hållit en fejkad begravningshögtid i Amman, i Jordanien, under närvaro av lokala dignitärer, exil-Baathister och journalister från AFP.

Reporters sans frontières, som också lät sig luras och publicerade en ytterst melodramatisk artikel om hur koalitionsstridskrafterna inte lyckas skydda det fria ordet gick ut med ett sällsynt ettrigt angrepp mot "den fräcke" al-Kawwaz när de upptäckte att de dragits vid näsan...

Al-Kawwaz bedriver en anti-Irakisk och anti-västlig nyhetsförmedling från sin bostad i Frankfurt, i Tyskland. Den här typen av falska nyheter har blivit ett allt vanligare inslag i rapporteringen från Irak under hösten. I takt med att våldet minskat försöker koalitionskritiska krafter plantera fejkade rapporter hos aningslösa (och illvilliga?) telegrambyråer, som Reuters, AFP och svenska al-TT.

Här har ni ett annat exempel, och här, här och här.

Det här visar hur illa faktakontrollen fungerar inom svensk press.

Hat tip: Gateway Pundit

Updatering 30 november: Klockan 13:59 idag avlevererade TT en rättelse (se kommentarer till detta inlägg)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vem behöve Aljazeera när TT och den svenska median finns?

Try sa...

Och någon rättelse lär vi inte få se... världens sämsta media?

Petra sa...

Jodå, AFP (Agence France Presse som levererat materialet, och som vanligen är en pålitlig källa) korrigerade, vilket föranlett följande TT-text:2007-11-30 13:53:06

irak-journalist

Mord på journalistfamilj var bluff

Bagdad (TT-AFP)

Tidigare i veckan hävdade en exilboende irakisk journalist att elva nära släktingar — män, kvinnor och barn — hade mördats i en massaker. Men hela historien var en bluff.

- Vi lever fortfarande, gudskelov, sade en syster till journalisten Dia al-Kawwaz till den irakiska tv-kanalen al-Hurra.

Systern, som inte namngavs, var en av de nära anhöriga som al-Kawwaz i måndags hävdade hade mördats kallblodigt av shiamuslimsk milis i Bagdad. Men statliga al-Hurra fann henne och de andra påstådda offren i högsta grad levande — och mycket arga.

- Ingen angrep oss. Ingen stormade vårt hem. Han ordnade till och med ett sorgestund för oss. Men vi lever. Vi skäms över att han är min bror, sade systern till al-Hurra.

"Han är en lögnare"

Dia al-Kawwaz mor, som inte heller framträdde med namn, var lika arg.

- Jag gör honom arvlös. Som jag ser det har jag ingen son. Han är en lögnare, sade hon.

- Vi har det bra allihop. Jag vet inte varför han gjorde så, tillade hon.

Efter tv-sändningen i onsdags bekräftade al-Kawwaz, som lever i Jordanien, att personerna som uttalade sig i al-Hurra verkligen var hans familj. Han anklagade myndigheterna för att tvinga dem att medverka i tv, men när han pressades på detaljer lade han plötsligt på luren.

Reportrar utan gränser riktar skarp kritik mot al-Kawwaz, som tidigare har bott länge i Tyskland och sköter en webbplats med nyheter från Irak.

Skamligt och farligt

"Vi är naturligtvis lättade över att få veta att familjen al-Kawwaz lever och är oskadd, men denne journalists beteende är oacceptabelt", heter det i ett uttalande från gruppen.

"Vi är förfärade över detta lurendrejeri, som inte bara är skamligt utan också farligt eftersom det döljer det faktum att familjerna till tiotals journalister har blivit utsatta för våld från Iraks väpnade grupper."

Enligt organisationen har 206 journalister, tekniker och assistenter dödats i Irak sedan USA:s invasion 2003, varav 46 hittills i år.

Text-ID, UNO: 20071130:TT:0184:0
Skribent(er): tm gh
ProdId: UTR
Prio: 4
Texttyp: 01:PUBL
Subref: TT:02000000:LAG, TT:11000000:POL, TT:16000000:ORO
Destination: ALL

Krigsblogg 2007 sa...

Hehe...

Sic transit gloria mundi...

Tack Petra ;-)