torsdag 1 november 2007

Iraks islamiska parti: "Al-Qaida har besegrats"

Shejk Omar Jabouri, Iraks islamiska parti, tillsammans med tolk (foto: Michael Yon)

I en artikel av den Bagdadbaserade och alltid lika välinformerade amerikanske journalisten Michael Yon kan man läsa en intervju som gjordes igår (31 oktober) med shejk Omar Jabouri – talesman för Iraks islamiska parti och högt uppsatt ledare inom den inflytelserika Jabouristammen. Yon träffade honom i samband med ett möte mellan Jabouristammen och amerikanska miltärer. Denna typ av möten äger regelmässigt rum över hela Irak och är utomordentligt viktiga för att koordinera regeringssidans insatser mot ”Al-Qaida i Mesopotamien” (den lokala AQ-organisationen).

Enligt shejk Omar är al-Qaida i allt väsentligt besegrat i Irak: “al-Qaida har besegrats moraliskt och även rent fysiskt”. Terrororganisationens taktik har under senare tid gått helt i baklås. Medlemmar som tidigare kunde slinka undan i skydd av södra Bagdads befolkning efter ett angrepp kan inte längre finna någon fristad: ”Vi spårar upp och dödar dem. Om de grips av amerikanerna har de tur.”

Överste Ricky Gibbs, brigadchef vid 101 luftlandsättningsdivisionen, med ansvar för Rashid-distriktet i södra Bagdad påpekar att just detta område är nyckeln till pacificeringen av staden: ”Dit södra Bagdad går, går också Bagdad”. Det är också där som slutstriden just nu står mellan irakier och koalitionstrupper på ena sidan, och terroristerna på den andra.

Al Qaida tycks under de senaste månaderna ha ändrat taktik. Sedan planerna på att driva fram ett inbördeskrig mellan sunniter och shiiter misslyckats, ägnar man sig nu åt att försöka utså split mellan de sunniarabiska stammarna. Men denna gång tycks stamförbunden vara väl förberedda och inte låta sig utnyttjas.”

"Jabouristammen är aktivt involverad i förintandet av al-Qaida”, enligt shejk Omar. Till och med egna stamfränder dödas om det upptäcks att de samarbetar med terroristerna och hittills har inte mindre än ett 70-tal förrädare fått plikta med sina liv

Shejk Omar, med sina goda kontakter med såväl den irakiska regeringen, som den amerikanska krigsmakten, är exempel på att de traditionella stammarnas betydelse som en stabiliserande faktor blivit allt viktigare – framför allt bland sunniaraberna. Inte nog att man deltar aktivt i kampen mot terroristerna, så har man också tagit över mycket av det sociala arbetet, samt utgör partners i det hjälp- och återuppbyggnadsarbete som utförs av koalitionstrupper och utländska hjälporganisationer.

Stamlojaliteten representerar för många irakier något mycket djupare än politiska partier, sociala skillnader och inflytandet från radikala imamer i en del moskéer.

Det tycks som om återknytandet till traditionerna kan vara en framkomlig väg när det gäller att få Irak på fötter.

Länk till Michael Yons artikel.

UPDATE: För alla intresserade har jag här en länk till en karta från Global Security som visar de olika irakiska stammarnas geografiska distribution. Jobouristammens områden finns exempelvis i distrikt 40 och 52. Dock visar inte kartan förhållandena inne i Bagdad, där stammarna också finns representerade - som exempelvis Jobouri i stadsdelen Rashid. Att stammarna även finns i Bagdad beror givetvis på inflyttning till städerna i jakt på arbete.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Erik. Det är jätte roligt att läsa din blog. här läser man saker som inte kommer fram i den vanliga median.
varifrån får du din information?

mvh Christer

Krigsblogg 2007 sa...

Hallå där, Christer! Jag är relativt inläst på krigshistoria och bloggen var nog ursprungligen tänkt att vara mer fokuserad på den typen av ämnen från början. Men på grund av världshändelser och annat har det ju framför allt kommit att handla om GWOT ("Global War On Terror) - eller som militären kallar det: The Long War.

Min information får jag sannerligen inte från svenska medier, men däremot från nätet (mycket av det jag skriver har inspirerats av av grejer jag läst på de hemsidor jag redovisar länkar till).

Dessutom försöker jag hämta in information från olika håll. Jag rekommenderar därför en "dos" FOX News, då och då. Mycket av den standardrapportering man konfronteras med i gängse medier sätts då i perspektiv.

Jag rekommenderar särskilt FOX News söndagsprogram med Brit Hume på söndagarna kl 18.00 (se radio-länk till höger). C-span sänder även programmet kl 19.00, följt av Wolf Blitzers magasin på CNN, kl 20.00 (se även där min radiolänk).

Mvh

Erik

lubbe ferrysson sa...

Hej,
Jag hittade hit från Gudmundson blogg där du hade en kommentar. Måste säga att jag verkligen är imponerad och jag vill tacka dig för jobbet. Det här är uppgifter man kan inte hitta hos svenska mainstream media.

Mvh / LubbeF

Krigsblogg 2007 sa...

Allvarligt talat, Lubbe... ännu så länge är det ett rent nöje. Vi får se hur länge det varar...