onsdag 31 oktober 2007

Irakiska soldater skänker pengar till offren för bränderna i Kalifornien

Irakiska och amerikanska soldater på basen i Besmaya

Krigsbloggen har just blivit en månad gammal och detta tänkte jag fira med en rörande historia från Irak som ni inte kommer att kunna läsa om någon annanstans än just här.

Medlemmar ur den irakiska armén i Besmaya genomförde under förra veckan en insamling till förmån för offren i de stora skogsbränderna i södra Kalifornien. Gåvan överlämnades under en enkel cermoni på den irakiska armébasen i Besmaya.

Basens föreståndare, överste Abbass, kunde överlämna 1000 dollar till sin amerikanske kollega, överste Darel Maxfield, chef för Multi-National Security Transition Command i området, för vidarebefordran till de drabbade familjerna i Kalifornien.

Pengarna hade samlats in bland irakiska befäl och meniga i Besmaya. I sitt tal framförde överste Abbass att de irakiska soldaterna kände solidaritet med det amerikanska folket på så många vis, och att de inte skulle glömma bort den hjälp som Amerika givit det irakiska folket. Han sade vidare att han kände sig hedrad över att kunna hjälpa till att mildra det lidande som brandkatastrofen måste ha orsakat.

Månadslönen för en irakisk officer är 1000 dollar, under det att en menig tjänar 230 dollar. Arbetsmarknaden i Irak präglas av hög arbetslöshet och de arméanställda har ofta försörjningsansvar för såväl släkt som vänner.

Lita på att denna nyhet inte kommer att skickas ut över TT-wiren.

Länk.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Däremot rapporterar DN via Reuters om den irakiska hajplågan:
"- Det här är väldigt skrämmande för oss. Våra barn simmar alltid i floden och jag tror att det finns fler hajar. Jag tror att USA ligger bakom, säger fiskaren Hatim Karim till Reuters."

Krigsblogg 2007 sa...

Aj, fan...

Anonym sa...

Tack för intressant blogg. Kul att läsa lite nyanserade nyheter som motvikt till svensk medias svart/vita rapporter.

lubbe ferrysson sa...

Det här är väldigt skrämmande för oss. Våra barn simmar alltid i floden och jag tror att det finns fler hajar. Jag tror att USA ligger bakom, säger fiskaren Hatim Karim till Reuters.

Enastående artikel. Märkligt att det är DN som står bakom det, inte TT:s med sin mellanöstern ”expert” Stefan Hjerten.

JAG KÄNDE IGEN fisken som en haj eftersom jag har sett en på tv, säger fiskaren Karim Hassan Thamir till Reuters.

Länk

Pop sa...

På något sätt visar det här viket u-land USA är som inte på något sätt tar hand om sitt eget folk. 11 septemberhjältar får bättre vård på Cuba än i USA, New Orleans är fortfarande i ruiner och skadorna från skogsbränderna i Kalifornien ska betalas med pengar från några av världens mest underbetalda och mest utsatta arbetare. Det är hjärtskärande.

http://xpopx.b-s.se