torsdag 21 februari 2008

Katastrof för islamister i det pakistanska valet

Förlorare - radikalislamisterna under Maulana Fazlur Rehman (foto AFP)

Äntligen hemma! Efter nästan tio dagar i ödemarken har jag nu kommit tillbaka till civilisationen. De läsare (som jag eventuellt har kvar) kommer nu att erbjudas dagliga betraktelser.

Jag vill dock påpeka att civilisationen inte enbart rymmer välsignelser. Ett besök på en hundrastplats i en större svensk stad ledde till att min brandenburgska boxertik, Missy vom Fergiz, överfölls av den lokala drottningen av rastgården, Cherry - en American Staffordshire med karaktäristisk aligatorkäft och pyttesmå grisögon. Striden slutade emellertid med Missys fullständiga seger och Amstaffens vidarebefordran till veterinär för översyn, ett dussintal stygn i strupen och ett antal smärtsamma sprutor. Missys stridbarhet kom definitivt som en överraskning för mig. Gladius Dei super terram, som man säger ibland...
Ringrostig som jag är nöjer jag mig med en liten reflektion över de nyligen timade pakistanska valen.
Trots all fruktan för valfusk och dylikt genomfördes palamentsvalen på det stora hela i god ordning. Säkerhetskrafterna lyckades förhindra allvarligare oroligheter och självmordsattentat. Segrarna blev den mördade Benazir Bhuttos Pakistanska Folkparti (PPP) och den forne premiärministern Nawaz Sharifs Pakistans Muslimska Liga (PLM-N). Resultatet var en misstroendeförklaring mot den sittande presidenten Pervez Musharraf. Resultatet var enligt min mening rättvist och visade att grundläggande demokratiska instinkter fortfarande präglar detta lands punjabiska befolkningsmajoritet. Om ett par veckor kommer förmodligen en koalitionsregering bildas mellan PPP och PML-N som därefter får försöka idka en närmast fransk typ av co-habitation med president Musharraf, vars stödparti Pakistans Muslimska Liga (PML-Q) förlorade en tredjedel av sinna parlamentsplatser. Det finns risk att parlamentsarbetet förlamas genom motsättningar mellan president och parlament, vilket i sista hand kan gå ut över terroristbekämpning och det militära samarbetet med oss här i väst. Enligt min bedömning kan man nog ändå se framtiden an med rimlig tillförsikt, eftersom åtminstone PPP har en dödlig fiende i talibanrörelsen och radikalislamisterna.

Det viktigaste med de pakistanska valen var dock något som nästan inga svenska medier betonade särskilt starkt, nämligen att det parti som stött radikalislamisterna, Muttahida Majlis-i-Amal (MMA, "förenade aktionsrådet"), under ledning av den gorillaliknande och sällsynt bombastiske partiledaren Maulana Fazlur Rehman, gick tillbaka från 59 platser i parlamentet till tre! Politisk islam har alltså fått vidkännas en ännu större misstroendeförklaring från det pakistanska folket än till och med Pervez Musharraf. Det senaste halvårets offensiv från islamisternas sida har genererat tidningsrubriker och blod - men inget som kan liknas vid ett folkligt stöd.

Det pakistanska folket är bara att gratulera.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan inte heller minnas att jag någonstans i svensk media sett uppgiften om att islamisterna gjorde ett så dåligt val i Pakistan, åtminstone inte i rubrikerna. Den viktigaste nyheten göms i vanlig ordning undan.

Krigsblogg 2007 sa...

Typiskt, vad?

björn sa...

Ja det är märkligt att det inte nämts hur dåligt det gått för de radikala islamisterna. Men det nämns ofta att folket inte stödjer dem så i särsklit stor utstreckning vad jag vill minnas.