tisdag 16 september 2008

"Järnlady" tar över Israel?

Nu blir det åka av: Tzipi Livni

Idag tar general Raymond Odierno befälet över MNF-I och den forne chefen, general David Petraeus, blir C-in-C (som det hette förr) över CENTCOM och Krigsbloggen (och säkerligen merparten av dess läsare) önskar herrarna lycka till.

Ursprungligen hade jag tänkt skriva en liten kommentar till detta, men kom dock på andra tankar... Israel står nämligen i beråd att få en ny premiärminister (Ehud Olmert skall ju avgå efter korruptionsaffärerna) och i pressen florerar allehanda rykten om vem det kan tänkas bli.

Personligen tror jag att det blir en kvinna (det känns rätt i år) och att det blir den nuvarande utrikesministern från centerpartiet Kadima, Tzipi Livni.

Livni är 50 år gammal och anses allmänt som en "hök" och hårding. Det är betecknande att hon allmänt anses stå politiskt till höger om det konservativa Likuds ledare "Bibi" Netanyahu. Livni var en av förre premiärministern och pansargeneralen "Arik" Sharons protegéer och lämnade också Likud när Sharon grundade Kadima (för att få till stånd överlämnandet av Gazaremsan till den "Palestinska myndigheten"). Innan hon gav sig på politiken tillhörde Livni det legendariska utrikesspionaget, Mossad, och tjänstgjorde under flera år i Paris, där hon tillhörde ett hemligt kommando vars uppgift var att bekämpa arabiska terrorister i Europa.

Trots sin "hawkishness" betraktas hon emellertid som moderat vad gäller bemötandet av det iranska hotet (till skillnad från Netanyahu, m.fl.), och har nöjt sig med uttalanden av typen "militära insatser finns med i beräkningarna när det gäller Iran". När det kommer till Hamas och andra palestinska terrorister, är tongångarna dock annorlunda: "Vi skjuter först och frågar sedan!", liksom vad gäller Syrien: "Fred handlar inte om att äta houmus på någon jäkla restaurang i Damaskus; det handlar om att Syrien måste lämna ondskans axelmakter och sluta upp med att stödja terrorister!"

Kuriosa: Livni (som behållit sitt flicknamn) är mor till två barn tillsammans med sin make sedan flera år, reklammannen Naftali Spitzer. Det sägs att Spitzer ställde som ulitimatum att Livni måste lämna Mossad för att gå med på att gifta sig med henne. Han stod tydligen inte ut med tanken på att hon tillbringade natt efter natt på olika europeiska hotell tillsammans med unga, hyperintelligenta och fysiskt vältränade manliga agentkollegor... Spitzer lär ha sagt: "Mossad förlorade en ledare, men jag fick den bästa hustru man kan tänka sig".

Det här kan bli roligt...

9 kommentarer:

Anonym sa...

Krigsblogg:

När det kommer till Hamas och andra palestinska terrorister, är tongångarna dock annorlunda: "Vi skjuter först och frågar sedan!", liksom vad gäller Syrien: "Fred handlar inte om att äta houmus på någon jäkla restaurang i Damaskus; det handlar om att Syrien måste lämna ondskans axelmakter och sluta upp med att stödja terrorister!"

Det här skriver du dagen innan 60-års minnet av terroristernas mord på Folke Bernadotte?? ( http://www.regeringen.se/sb/d/10890/a/110753 )

Får jag påminna dig om vilka terrorister stod bakom mordet? Hört talas om Stern-ligan? ( http://en.wikipedia.org/wiki/Lehi_(group) ) Som du säkert vet så har flera medlemmar ur ligan senare blivit framstående personer i den israeliska statsledningen.

Att Tzipi Livnins föräldrar också har varit terrorister inblandade bl a i bombningen av King David hotellet 1946 kan man inte skylla Tzipi för...

Så - vad är äldre - hönan eller ägget? Vem är terrorist och vem är frihetskämpe?

Krigsblogg 2007 sa...

Nånå... all heder åt greve Bernadotte. Och nog har jag hört talas om Stern-ligan... Inget hade varit mindre fel än att taga deras medlemmar - inkl. Menahem Begin - av daga, när det väl begav sig...

Men det var då; och nu är nu.

Vilka är västvärldens - dvs. dina, mina, m.fl. - intressen idag?

Som läget nu ser ut är - som jag ser det - Israel en allierad; och Israels fiender, även våra...

/Erik

Anonym sa...

krigsblogg: då är jag med på tåget!

Onödigt att krångla till med diverse epiteter, speciellt sådana som kan återkomma som en bumerang. :-)

Krigsblogg 2007 sa...

Hehe... Låt oss sluta vid detta! Ha det så bra, Anonym, och sov så gott! Nu går jag och lägger mig.

/Erik

BR sa...

Visst begick även judiska organisationer som LEHI terrordåd före och under Israels befrielsekrig och utropande.
Det är dock värt att notera att de flesta judarna i mandatet upprördes av det meningslösa mordet på Bernadotte och att mordet direkt ledde till att Haganah upplöste LEHI.
Mördaren Cohen blev heller ingen hjälte till skillnad från den nyligen frisläppte barnamördaren Samir Kuntar som blev hjälte i hela arabvärlden.
När det gäller terrorism i MÖ idag, så står araberna ensamma för den.
/BR

Lars sa...

Bra och roligt inlägg Krigsblogg. Vill dock påpeka att Livni naturligtvis betraktas som en duva, inte en hök, i israelisk politik. Shaul Mofaz (konkurrent om partiledarposten i Kadima, och fd ÖB) anses tuffare, liksom självklart Benyamin Netanyahu (Likud).

Anonym sa...

br:

Precis som krigsblogg säger så ligger det i vårt intresse att stödja Israel - men den saken kan ju ändras - och då är det bra att veta vem man har att göra med.

Krigsblogg 2007 sa...

Br: Det har du rätt i... Felet beror på Livnis man, Naftali Spitzer, som tydligen är något av en skämtare... Förutom att antyda det där med att han inte ville att den blivande hustrun skulle träffa en massa unga Mossad-grabbar i Paris. Det var HAN, som i ett skämtsamt samtal sade till den israeliska pressen det där om hustruns "position i förhållande till Netanyahu". Jag tror dessutom att detta var ett exempel på vad man förut brukade kalla "ett ekivokt utalande..." Jag borde hursomhelst lära mig att läsa innantill (och läsa på) bättre!

Tack Br

/Erik

Anonym sa...

Det ska bli spännande att se hur man i svensk media kommer behandla T.L. Än så länge har man varit ganska fräck bara för att hon "råkar" vara kvinna, och inte gammal och beprövad nog. Spännande!!?!