lördag 13 september 2008

Märkliga rykten om hemliga vapen

Dolda krafter? UCAV av MQ-9 Reaper-typ

Sedan den gamle Watergate-avslöjaren Bob Woodwards fjärde och senaste bok i den uppmärksammade serien om president Bush och kriget mot terrorismen publicerades för en liten tid sedan (The War Within: A Secret White House History 2006-2007) har en märklig diskussion blossat upp huruvida USA har tillgång till en ny och hemlig vapenteknologi

Woodwards bok handlar dock framför allt om det dramatiska politiska spelet under 2006 då president Bush och vicepresident Cheney - enligt Woodward - förmådde tänka om hela det strategiska upplägget i Irak. Vid detta skede såg hela OIF ytterst kritiskt ut för de amerikanska (och allierade) styrkorna. På tvärs mot den högsta militärledningen och dåvarande försvarsminister Donald Rumsfeld, upprättar Bush en personlig kontakt med general Petraeus som får order att utarbeta riktlinjerna för "the Surge". Surge- eller Petraeusdoktrinen kom inte bara att innebära truppförstärkningar, utan även en omläggning av de amerikanska landstridskrafternas operativa metodik: från konventionell krigföring till COIN-krigföring ("insurgentbekämpning").

Framgångarna med denna doktrin har varit uppenbara. På ett år har general Petraeus vänt en närmast hopplös situation för de amerikanska vapnen i Irak, till seger. Woodward påtalar i sin bok tre viktiga faktorer som föranlett denna lyckade utveckling: det handlar här om kända fenomen av typen fler amerikanska brigader på plats och samarbetet med sunnimiliserna (Al-Shawa, eller "väckelserörelserna"), men också om en radikal nyhet som låter som hämtad från en Tom Clancy-roman eller konspirationsteoriernas värld: Ett hemligt vapen!

I en intervju med CNN:s Larry King tillskriver Woodward programmet samma dignitet som "Manhattanprojektet" (som ledde fram till atombomben under andra världskriget). Programmet definieras som en hemlig teknologi för att lokalisera och döda terroristledare inom Al Qaida och andra organisationer och har använts i Irak under hela 2007 och 2008.

Woodward kan dock inte närmare gå in på vad det här kan handla om, eftersom "it would get people killed"; men med en snärtig formulering säger han likväl: "It is a wonderful example of American ingenuity solving a problem in war, as we often have".

CBS 60 Minutes ger han i varje fall följande "klargörande": "From what I know about it, it's one of those things that go back to any war, World War I, World War II, the role of the tank, and the airplane. And it is the stuff of which military novels are written"; och vidare: "If you were an al Qaeda leader or part of the insurgency in Iraq, or one of these renegade militias, and you knew about what they were able to do, you'd get your ass outta town".

Men vad är det här? Har USA äntligen lyckats uppfinna dödsstrålen; eller har man hittat den heliga Graal; eller har Woodward missförstått alltsammans? ...ljuger han?

Det är svårt att veta vad det är som Woodward talar om, men förmodligen finns det en kärna av sanning i hans resonemang. I en artikel i dagens Los Angeles Times skriver Tim Rutten att det förmodligen har att göra med ny teknologi gällande militära UCAV:s (ofta kallade "drönare" i den svenska pressen).

Redan utan denna föregivna teknologi har de "obemannade luftfarkosterna" (UAV, Unmanned Aerial Vehicles), på många sätt revolutionerat krigskonsten. Så tidigt som under första världskriget experimenterade man med obemannade fjärrstyrda flygplan (som Hewitt-Sperrys "Automatic Aeroplane") men utvecklingen har tagit fart först under de senare årtiondena i takt med att datorkapacitet, optisk instrumentering, och GPS-teknologi förbättrats.

Till en början användes "drönarna" främst för spaning, men sedan de olika amerikanska vapenslagen (flygvapnet, armén och marinkåren) börjat förse farkosterna med beväpning (framför allt AGM-144 Hellfire-missiler) har man fått fram en helt ny vapenkategori för såväl taktiskt, som operativt bruk: så kallade UCAV:s (Unmanned Combat Aerial Vehicles - ofta kallade "predatorer" efter den mest kända typen, MQ-1 Predator).

Diskussionen har fått extra aktualitet under de senaste dagarna sedan president Bush uppenbarligen givit tillåtelse åt amerikanska stridskrafter i Afghanistan att slå mot fientliga mål på andra sidan gränsen i Pakistan. Av det halvdussinet attacker som utförts mot talibanernas och Al-Qaidas terroristnästen i Pakistan har den absoluta merparten utförts av UCAVs.

Enligt Ruttens anonyma sagesmän har man tydligen utvecklat en ny form av optisk teknologi som gör det möjligt för UCAVs att identifiera enskilda personer "även om de befinner sig inuti byggnader". Även om detta låter mindre dramatiskt än att USA nu använder sig av den heliga förbundsarkens dolda krafter, är det ju intressant nog...

Framtiden får utvisa hur det ligger till...

7 kommentarer:

BR sa...

Möjligen, eller sannolikt är den radar som UAV´s och UCAV´s är utrustade med och som kan se genom väggaoch tak, en luftburen version, sannolikt vidareutvecklad, av Xaver 400 som det israeliska företaget Camero utvecklat för användning vid "urban combat"
/BR

Krigsblogg 2007 sa...

Xaver 400: ett nytt Manhattanprojekt...

Vad gör man inte för att öka intresset för sina böcker...;-)

BR sa...

Kan du utveckla Erik? Är vi grundlurade?
/BR

Krigsblogg 2007 sa...

Till BR:

Hehe... Så här tror jag att det ligger till (med brasklapp):

Woodward (och Rutten på LA Times) har talat med militärer som antytt/berättat om avsevärda förbättringar so gjorts på ett givet vapensystem.

Det verkar troligt att det handlar om UCAVs eftersom utvecklingen går snabbare där än (exempelvis) vad gäller flottans arsenalsfartyg/DDG-1000/Litoral Combat Ships, etc.

Det kan mycket väl handla om något som gäller optik/målfattning/beväpning, etc.

Någon entusiastisk militär har sagt till Woodward något av typ: "Detta är en revolution", eller "det här kommer att förändra krigföringen precis som när stridvagnar började användas på slagfältet"...

Woodward blir imponerad och väljer den olyckliga metaforen "Manhattanprojektet", varvid folk börjar spekulera i termer av "supervapen", "dödsstrålar", "Graal", etc. när det egentligen kan handla om en (i.o.f.s. dramatisk förbättring av ett givet vapensystem...

Ingen har nog blivit lurad i egentlig mening, utan det handlar om ett slags begreppslig "kulturkrock" mellan militärer och en politisk journalist...

/Erik

Stefan Hagberg sa...

Bob Woodward är till att börja med journalsit OCH författare. Han vet hur man kryddar pizzan e. g. köp boken!

Jag tillbringade tre år i Irak mellan 2003 och 2006. De använde sig av droner redan på den tiden men en teknik som kommit att intressera mig och som jag vet har varit mycket framgångsrik så är "Constant Hawk" som från början var ett aktieanalysprogram. Amerikanska försvaret anpassade det till att analyser avvikelser i bildmaterial och det har bl a använts för att avslöja terrorister som placerar ut s.k. "roadside bombs" med stor framgång. Jag tror emellertid att det handlar om ett antal olika åtgärder. Men som sagt BW vet att hålla oss på halster. "Deep Throath" tog ett tag.

Gertkvist sa...

Jag trodde hela tiden att den hemliga tekniken var den gigantiska databas över irakier som amerikanerna byggt upp under fem års tid. The mother of all sociograms med fingeravtryck, röstavtryck, mobiltelefonsamtal, bombers utformning, var bilar befann sig vid olika tillfällen, vem som kände vem, tips och rykten sammanställt och förädlat under lång tid.

Men det är ju inte lika häftigt som hårdvara. Men mycket svårare att försvara sig mot ...

Anonym sa...

Jag känner till en ny radar som kan "se" igenom bla skog. Läste om den för ett par år sedan.- Om jag inte minns fel så ville man använda den bla för att inventera skogsbestånd. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad den hette eller var jag läste om det. Möjligen i Ny Teknik.

Malmöbo