måndag 8 september 2008

Obama gör en högersväng...

Barack Obama hos trupperna (foto: Jarod Perkioniemi/US Army)

Det amerikanska presidentvalet hårdnar efter de två partiernas konvent och det genidrag som den republikanske kanditaten, John McCain, nyligen gjorde genom att utnämna naturkraften Sarah Palin som sin vice.

Under senaste veckan har emellertid också den demokratiske kandidaten, Barack Obama, gjort ett antal uttalanden som faktiskt minskar de farhågor man eventuellt skulle kunna hysa inför perspektivet att se honom som de amerikanska stridskrafternas högste befälhavare efter valet i november detta år.

I ett samtal i fredags med nyhetskanalen FOX's stora fixstjärna, Bill O'Reilly, sade han förvisso att han motsatt sig den amerikanska inmarschen i Irak redan från början (vilket O'Reilly också gjorde), men medgav icke desto mindre för första gången att general Petraeus "surge" varit en succé: "It succeeded beyond our wildest dreams...", som han sade det.

Vidare slog han fast att ett iranskt kärnvapen är "oacceptabelt" och att den militära åtgärder finns med i beräkningarna för att kunna hindra detta.

Tillsammans med sin kontrahent, John McCain, är han dessutom betydligt mer villig än Bush/Cheney att utöka den militära insatsen i Afghanistan och öka pressen mot Pakistan på det att detta land måtte fullgöra sina uppgifter i kriget mot terrorismen.

Nu i söndags sade han dessutom i en intervju på ABC att han under slutet av 70-talet "övervägde att låta sig rekryteras i armén för att kunna tjäna fosterlandet".

Även på andra fronter närmar han sig generallinjen, som Victor Davis Hanson skriver på Pajamasmedia idag: pro-oljeborrning, pro-kärnkraft, pro-dödsstraff, pro-rätt till vapen... Lägg dessutom till att man försett Obamas megära till hustru, Michelle, med en ordentlig munkorg, så börjar det här se riktigt bra ut - oavsett vem som vinner valet.

Dagens film:


"Frassar i strid". En upptagning av hur 8ème RPIMa (8:e marininfanterifallskärmsjägarregementet) beter sig i strid mot talibanerna (11 minuter):

8 kommentarer:

Anonym sa...

välkommen tillbaka erik!! du använder i bland svåra ord som jag måste kolla upp. du skrev att Obammas fru Michelle var en "Megära". Det visste jag inte vad det var så jag sökte på "WIKI" där står det:

"Megära (grek. megaira) är i grekisk mytologi en av de tre erinyerna, av romarna kallade furierna.

Megaira ("hämnden") bodde tillsammans med sina två systrar i underjorden och sådde tvedräkt och vrede bland människorna så att de begick överilade och brottsliga gärningar. Megaira förföljde dem sedan i outsläcklig hämndlystnad.

Hon avbildas ofta med vilt spretande hår och ormar omslingrade kring armarna.

Megära i överförd bemärkelse betecknar en argsint och grälsjuk ofta något till åren kommen kvinna."

så jävla rätt!!!

Krigsblogg 2007 sa...

Tack för det, anonym!

/Erik

Anonym sa...

Är det svenska AT4 som man ser i videoklippet?

Krigsblogg 2007 sa...

Hallå A sa,

Om AT 4:

Ja det är det! - Och den kallas i Frankrike för ABL, vilket står för Anti-Blindé Léger, vilket i sin tur betyder Lätt (eller "bärbart") Anti-Pansarvapen.

/Erik

Berit sa...

Problemet med valkampanjer (ett av många) är att kandidaterna sträcker det våta fingret i luften, precis som Obama nu gör, och säger det som passar för stunden.
Man måste göra sig besvär att se tillbaka på vad de olika kandidaterna gjort och vilken ståndpunkt de intagit tidigare. Man kan förvänta sig att pressen skulle göra det men naturligtvis händer det inte när det gäller en kandidat på vänstersidan.

Ett val av Obama skulle vara en katastrof inte bara för USA men förmodligen också för Europa.

Krigsblogg 2007 sa...

Hallå Berit, där kan jag nog hålla med... /Erik

Marcin sa...

Görs hela AT4an i Sverige eller är det en merge med UK och USA?

Krigsblogg 2007 sa...

Det är en rent svensk historia som jag förstår det (en vidareutveckling av pansarskott 68, kanske?). Den är hursomhelst framtagen av FFV i Karlstad och en av Bofors verkliga "kassavältare".

I USA kallas den M136 AT4 och används av både armén och marinkåren...