tisdag 22 januari 2008

Gammalt vin i nya läglar - Iraks nya flagga

Iraks nya, respektive gamla flagga (foto: AFP)

Det irakiska parlamentet beslutade idag att avskaffa den gamla nationalflaggan med baathpartiets tre stjärnor (symboliserande enhet, frihet och socialism) och inskriptionen Allahu akbar, dvs "Gud är större" föregivet kaligraferad av den forne tyrannen Saddam själv under Kuwaitkriget (1991)

Den nya flaggan består av den traditionella pan-arabiska trikoloren i rött, vitt och svart med det islamska härskriet i "ny-gammal" kufisk typografi. Det var kurderna som genomdrev förändringen eftersom ingen i Kurdistan ville hissa en nationalflagga som bar Saddams handstil.

Det kanske finns dem av mina läsare som noterat att de flesta arabstater har flaggor som varierar färgerna rött, vitt, svart och grönt - samt att nästan alla länders vapensköldar har en hök som sköldhållare (och ibland, som Egypten, även som emblem på flaggan). Allt detta har naturligtvis en symbolisk mening som det kan vara intressant att känna till.

Den första flagga som använde sig av denna kombination härrör från Arabrevolten, 1916, då Lawrence av Arabien, å den brittiska regeringens räkning, samlade de arabiska stammarna till uppror mot de tyskallierade turkarna under första världskriget. Brittiska arméheraldiker tyckte att araberna behövde en symbol för sin rörelse och tittade lite på arabisk historia för att komma på något lämpligt.

Halvmånen var ju en turkisk symbol för det Ottomanska riket, så detta emblem ville man undvika (det är framför allt under efterkrigstiden som halvmånen kommit att symbolisera "islam" generellt). Vad man gjorde var istället att gå tillbaka till de fälttecken som tros ha använts av araber under medeltiden och som då bestod av enfärgade ryttarfanor.

Rött står för Khawarierna som bildade det första islamska partiet under den tredje kalifen Othman på 600-talet. De arabiska stammar som ledde erövringen av Nordafrika och Spanien förde ävenledes en helröd flagga. Rött förs även av Sherifen av Mecka, liksom av den Hashemitiska dynastin, som i sekler dominerade Hijaz (kustremsan där Mecka och Medina ligger) och som sedermera insattes av britterna på Jordaniens tron.

Grönt står för Fatimiderna (901-1171) i Nordafrika, vilkas dynasti grundades i Marocko av Abdullah al-Mahdi. Den gröna färgen symboliserar Muhammeds kusin Ali, från vilken den shiitiska sekten utgår och som en gång lyckades klara sig från att bli mördad genom att gömma sig i ett grönt täcke som en gång tillhört Muhammed.

Den gröna färgen står också för islam i allmänhet. Enligt arabisk folktro bar profeten Muhammed alltid grön turban, liksom efter honom kaliferna; och i koranen (sura 18:31) står att de som kommer att få vistas i paradiset kommer att gå runt i gröna dräkter. Av detta skäl lät Libyens diktator Muammar Gaddafi (som också är intresserad av sådana saker) komponera en helgrön flagga för sitt land - givetvis utan den "turkiska" halvmånen.

Vitt står för Umaijad-dynastin (661-750) från Damaskus. De förde en helvit fana för att högtidlighålla det första slag som Muhammed vann vid Badr (därav namnet på den kanske viktigaste shiamilisen i Irak).

Svart står för Abbasid-dynastin, men också för självaste profeten Muhammed (570-632). När Mecka erövrades förde profeten två flaggor, en helvit och en helsvart. Den svarta fanan fördes som en symbol för hämnd och var också den färg som befälhavarna hade på sina huvudbonader i strid. Detta är något som tagits upp av talibanerna, som numera alltid bär svarta turbaner eller huvuddukar. I Topkapi-palatset i Konstantinopel finns också en relik av svart (en del säger grönt) tyg som enligt traditionen skall ha varit Muhammeds fana.

Höken, som nästan alla arabiska nationer har som sköldhållare i sina vapensköldar, komponerades av brittiska heraldiker och var ett totemdjur för Muhammeds klan Qureish.

Stjärnorna, som förekommer i många staters flaggor, står för lite av varje. Den sju-uddiga (Jordanien) står för monarki och den femuddiga (Syrien) står för republik. Förenade Arabrepubliken (en union mellan Syrien och Egypten) förde två stjärnor (som Syrien idag) medan Baathsocialisterna alltid förde tre.

2 kommentarer:

Anonym sa...

du skriver att talibanerna har svarta turbaner men bilden på Haqqani (längre ner) har han vit turban. Tydligen är ngen regel utan undantag?

Bra sida annars!

Krigsblogg 2007 sa...

Hallå där Anonym.

Jalaluddin Haqqani har vit turban eftersom han driver koranskola - och däremed är "intellektuell" - men kolla bara mannen på hans högra sida. Så ser en äkta taliban ut!

Kolla också bilden till min första artikel om Waziristan (klicka på etiketten "Waziristan" i länk-rullan till höger). De herrar som står upp är definitiva talibaner med svarta turbaner.

Baitullah Mehsud bär av ngn anledning den "ullafitta" (om uttrycket tillåts) som används av tadjikerna. Fråga mig inte varför... Han är ett slags lokal motsvarighet till vad vi skulle kunna kalla rockstjärna... Han gör tydligen vad han vill.

/Erik