söndag 13 januari 2008

Uppdatering Hormuzincidenten

USS Hopper, AEGIS-jagare av Arleigh-Burke-klass

Nu har jag ringt ett antal telefonsamtal tidigt i ottan och stört olika personer på tre kontinenter (en av dem i Djibouti!). Jag är nog inte den populäraste personen just nu i vissa kretsar, men vad gör man inte för sin kära läsekrets? Nåväl, detta är i alla fall vad jag har kunnat få fram:


1) Den märkliga "spökröst" som hotade de amerikanska fartygen att "sprängas i luften inom ett par minuter" och sändes över kanal 16 (en allmän radiofrekvens som av hävd alltid används i Persiska viken för all möjlig typ av kommunikation) var ett skämt. Rösten härrör nästan helt säkert från den supertanker som befann sig närmast incidenten (jag vet tyvärr inte hennes namn eller flagg, men hon befann sig c:a 2 sjömil bort). Någon uttråkad sate på bryggan ville tydligen liva upp stämningen lite grann när han såg/hörde att något var på gång en bit bort. Sådana saker ägde regelmässigt rum under det sk "tankerkriget", under Iran-Irakkriget på 80-talet. Och "spoiler-rösterna" kom alltid över kanal 16. Denna gång satte amerikanarna, som bekant, rösten i samband med de irakiska FPB:s (Fast Propelled Boats) som svärmade kring USS Hopper.

2) De vita lådor som kastades ut i havet från FPB:erna var förmodligen ammunitionslådor. Iranierna måste vid något tillfälle ha blivit nervösa för att amerikanerna skulle ha kunnat öppna eld. Även om det "bara" handlar om varningsskott från kulsprutor skulle ju en kula kunna träffa den iranska båten. Våra iranska vänner var uppenbarligen inte beredda att just vid detta tillfälle träda inför sin skapare, utan dumpade ammunitionen överbord för säkerhets skull. Iranierna trodde alltså att de skulle bli beskjutna och kastade därför ut lådorna, varvid amerikanerna misstänkte att det kunde handla om något slags minor och gjorde sig beredda på insats (ett inte helt obekant scenario vid den här typen av konflikter, med andra ord).

3) Iranierna brukar rutinmässigt "kontrollera" diverse fartyg som rör sig genom sundet, även i det 6 sjömil breda bälte ute i mittfåran som av folkrätten karaktäriseras som internationellt vatten men som Iranierna anser vara territorialvatten (iranierna har ju inte skrivit på några konventioner, men i brist på traktat gäller ju sedvanerätt om fri passage i internationella sund). Men denna gång uppträdde man "otypiskt" i det att man av någon anledning använde fler båtar som gick närmre och befann sig i amerikanarnas närhet under längre tid än brukligt. Aggressiviteten i de iranska "patrulleringarna" lär ha ökat under de senaste månaderna och den amerikanska flottan har under sommaren skjutit varningsskott vid åtminstone ett tillfälle.

Av detta kan man dra två slutsatser. För det första ser man hur ett ansvarslöst agerande lätt kan gå överstyr genom faktorer som ingen av de direkt inblandade har kontroll över (t.ex. en uttråkad fillipinsk sjöman med tillgång till radio). Och för de andra kan man lägga allehanda konspirationsteorier om att amerikanerna var ute efter att framkalla ett slags "tonkin-scenario" till handlingarna. Konspirationsteoretiker brukar ofta ha överdrivna föreställningar om vilken makt olika amerikanska myndigheter har ("CIA", "Pentagon", "Halliburton", etc.), men till dessa vill jag bara säga att ingen makt i världen fullt ut kan kontrollera vad en uttråkad sjöman hittar på.

Nåväl, inget av detta ändrar grundförutsättningarna. I takt med att Bushadministrationen under de senaste månaderna visat allt tydligare tecken på att man inte kommer att bruka vapen för att slå ut de iranska kärnanläggningarna har gardet betett sig allt aggressivare ute till havs. Den taktik vi såg utspelas är ävensom den som iranierna torde använda sig av om läget blir skarpt. Det bästa sättet att få slut på de dumheter som iranierna ägnar sig åt är enligt min mening att sätta hårt mot hårt. Detta har varit en metod som fungerat ganska bra inne i Irak under det senaste halvåret, där Qudsstyrkorna (dvs. kommandon ur revolutionsgardet med ansvar för diversionsoperationer utomlands) har minskat sin verksamhet betydligt.

Man skall helt enkelt göra som sjätte flottan gjorde i Sidrabukten i augusti 1981. Libyska stridsflygplan hade under en tid stressat två amerikanska hangarfartygsgrupper (USS Forrestal och USS Nimitz) genom aggressiv patrullering ute i Medelhavet. Den 19 augusti lät man dock två F-14 Tomcats skjuta ned två libyska Sukhoi Su-22. Libyerna förde givetvis stort väsen om detta i FN och även många medier i väst klandrade (i vanlig ordning) den dåvarande amerikanske presidenten Reagan för nedskjutningarna. Resultatet blev dock att libyerna aldrig mer besvärade de amerikanska krigsfartygen.

EXTRA: Nu finns det en artikel på Small Wars Journal som säger ungefär samma sak som jag gör här ovan (fast lite bättre, om sanningen skall fram...): "Bowling for Boghammars!"

EXTRA 2: Det kan finnas skäl för den amerikanska flottan att vara försiktig vad gäller den iranska sjökrigsdoktrinen.

I en stor manöver som hölls 2002 (Millennium Challenge '02) lyckades den flotta som hade rollen av "fi" mycket framgångsrikt angripa en flottkonvoj under gång i vatten som skulle föreställa Persiska viken, med hjälp av en större mängd FSBs. De enheter som spelade den amerikanska flottan förlorade inte mindre än 16 fartyg (varav ett hangarfartyg!) under ett fientligt angrepp som bland annat inbegrep swarming-anfall i större skala.

Befälhavaren över "fi"-flottan, generallöjtnanten i Förenta Staternas marinkår Paul van Riper, säger:

- Blotta antalet båtar lamslog deras förmåga att hantera angreppet, såväl mentalt som elektroniskt. Allt var över på fem, tio minuter.

Läs mer i dagens New York Times.

11 kommentarer:

Andersson sa...

Jag tycker det låter lite märkligt att de skulle börja dumpa ammunitionslådor i ett läge där de riskerar att bli beskjutna. Ifall de verkligen var rädda för ammunitionsbrand så vore det väl smartare att vända bort från örlogsfartygen istället föratt genomföra en dumpning som mycket väl kan tolkas som en aggresiv handling. Med det sagt så vet jag att människor i pressade situationer har en tendens att göra dumma saker.

PS 50 mm kulsprutor? du kanske tänker på amerikanernas .50 cal som är 12,7mm.
http://en.wikipedia.org/wiki/M2_Browning_machine_gun

Krigsblogg 2007 sa...

rätt om kalibern, tack andersson (50 mm... det hade varit rena Yamato-bestyckningen ;-)

Krigsblogg 2007 sa...

Till Andersson, igen... Vad gäller lådorna kan jag ju inte säga annat än vad jag hört. Jag har har ingen aning om hur en iransk ammunitionslåda ens ser ut, eller hur den beter sig om man släpper den i vattnet (hur länge den flyter, vilken färg den har, hur stor den är).

En bekant till en bekant hävdade i morse att det "for sure" handlade om "ammo packs". Jag kan inte bedöma det på annat sätt än att jag litar på personen i fråga...

Nebel des Krieges, som Clausewitz sade...

PS tack igen för kalibern - det hade kunnat bli ordentligt pinsamt om det hade fått stå kvar....

Anonym sa...

De små snabba båtarna bidrog till att många båtar "sänktes", men man får inte glömma kryssningsrobotarna, en nog så viktig liten detalj:
"They also used a fleet of small boats to determine the position of Blue's ships without being detected. In the early days of the exercise, Red launched a massive salvo of cruise missiles, overwhelming the Blue forces' electronic sensors, destroying sixteen warships. The equivalent of this success in a real conflict would have resulted in the death of over 20,000 servicemen. Soon after that offensive, another significant portion of Blue's navy was "sunk" by an armada of small Red boats carrying out both conventional and suicide attacks, able to engage Blue forces due to Blue's inability to detect them as well as expected."
En liten kul och måhända viktig detalj om övningen är att B-styrkan simulerade ett israeliskt anfall.

Krigsblogg 2007 sa...

Tack, käre Anonym...

Ett tips bara... om du är nyhetsjunkie som jag själv så kör de på C-span de stora amerikanska söndagsmagasinen efter varandra som radio, dvs NBC "Meet the Press", ABC "This week", FOX "News Sunday", CNN "Wolf Blitzer" och CBS "Face the Nation", med början kl 1800.

Kolla länken jag har till höger under "Radio"...

Perfekt att lyssna på medan man lagar middag!

Iranier sa...

Jag ser att i din logo finns en text och det menas att krig gjorde slut på fascism , kommunism , slaveri och nazism ... .

kommunismen tog fart efter 2.a världskriget och vänstern dominerade i hela väst europa . nazismen i tyskland besegrades men med hjälp av USA dykte up militärjuna regimer i latinmaerika och asian .

So tycker jag att ditt logo är vattnig ovh nonsens

Hampus Eckerman sa...

Även svenskan har skrivit om det nu:

http://motbilder.blogspot.com/2008/01/quneitra-den-syriska-spkstaden.html

Hampus Eckerman sa...

Sorry, skulle haft en länk direkt till svenskan och inte till min sida där jag skrev om det. Den direkta länken till SvD är den här:

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_768599.svd

Anonym sa...

en bottenlös barnslig analys . Att Du ringer till 3 kontinenter för att reda ut denna sak visar att du är helt ute och cyklar . Gå och skaffa dig en bättre sysselsättning än att sitta där och spela dum .

Andersson sa...

Det är skönt att det finns bra och informerade bloggar när kvällspressen föredrar att skriva om mer eller mindre kända personers diverse knäoperationer och vändor i torken.

Martin sa...

Tack för en bra blogg och intressanta blogginlägg!