lördag 29 mars 2008

Basra Boogie: Operation صولة الفرسان fortsätter...

D-batteriet ur brittiska 3 Royal Horse Artillery understödjer den irakiska armén under operationerna i Basra

Läget i Basra är som alla redan vet tämligen oklart, så jag tänkte nöja mig med ett antal (rapsodiska) iaktagelser av vad som timat under de senaste fem dagarna.

Operationens namn: På arabiska heter den ju صولة الفرسان (sawlat al-fursan), vilket jag i min förra post om Basra lite storstilat kallade för operation Knight's Assault ("riddarnas stormanlopp"). Den bör nog kallas någonting mindre romantiskt, nämligen "kavallerichock", eller dylikt. Fursan har samma lite lustiga dubbelbetydelse på arabiska som Ritter har på tyska, vilket kan översättas både som "riddare" och "ryttare" (dvs. "kavallerist") på modern svenska...

Ultimata och tidsfrister: I vissa medierapporteringar heter det att Iraks premiärminister Nuri al-Maliki skulle ha förlängt tidsfristen från "72 timmar" till "tio dagar" vad gäller milisgruppernas inlämnande av vapen, samt att milismän nu skulle "få betalt" för att göra det. Så här förhåller det sig: 72 timmarsregeln gäller för lätta vapen (handeldvapen och RPGs); den längre tidsfristen gäller för tunga vapen, som kulsprutor, kanoner, etc. För dessa "pjäser" har de som lämnar in dem utlovats betalning.

Taktik: Regeringssidan gjorde fel när de inledningsvis skickade fram tunga pansarenheter i Basra. De mekaniserade formationerna är uppbyggda kring gamla ryska T-72:or, som på grund av sin storlek inte kan manövrera i Basras innerstad. Istället har man nu upprättat posteringar längs större genomfartsvägar och försäker rensa området distrikt för distrikt. Detta visar om något att operationen inte var förankrad lokalt utan planerad i Bagdad. Lokala kontakter hade kunnat tala exakt var som pansarenheter hade kunnat komma fram.

SCIRI, ISCI, SIIC: Detta parti som ingår i den irakiska koalitionsregeringen (och som sina "muskler" har den s.k. Badr-milisen) byter namn ungefär en gång per år. Det korrekta namnet är för närvarande SIIC (Supreme Islamic Iraqi Concil, المجلس الأعلى الإسلامي العراقي). JAM ("Mahdiarmén") kallar dock Badr-milisen för "sciris", som ett slags öknamn. Dess ledare är Abdul Aziz al-Hakim, som är en verklig power broker i Basra och en konkurrent till Muqtada al-Sadr om makten över staden. En del säger att den viktigaste kampen om shiiternas gunst inte involverar al-Maliki över huvud taget, utan egentligen står mellan al-Hakim och al-Sadr. Det kan mycket väl vara så.

Var koalitionen informerad? Rykten har florerat att al-Maliki satte igång operationerna utan att informera koalitionen. Det tror jag inte på. Man kan inte dölja förberedelser för större åtaganden på detta vis. Al-Maliki hade lika gärna försökt dölja nästa dags soluppgång för general Petraeus. En Irakisk armébrigad kan för övrigt operera i cirka två dagar utan support från amerikanerna. Inte ens den mest sangviniske bedömare trodde väl att företaget skulle gå så snabbt?

Landsbygden: Det är uppenbart att al-Sadr och JAM inte har mycket stöd att hämta från de shiiter som bor utanför städerna. Al-Sadrs rekryteringsbas utgörs av samma arbetslösa unga "män" som en gång fyllde leden i nazisternas SA och idag utgör medlemmarna av såväl fotbollslagens "huliganfirmor", som smågangsterligor med "invandrarbakgrund" i västeuropas storstäder.

TT är vansinnigt: Ytterst få luftangrepp från koalitionens sida har ägt rum. Man patrullerar och har genomfört ett antal beskjutningar med raketbestyckade attackflygplan mot identifierade ställningar. TT-skriver dock: "Nu bombar USA igen". Den oinformerade läsaren får lätt intrycket att man har dragit igång något slags bombmattor à la Dresden 1945. Vet någon varför TT skruvar sina telegram på detta vis?

Basra: Läget i Basra är mycket speciellt med sina milisgrupper (JAM, Badr, Fadilah) och sin oljehamn. Situationen där kan inte generaliseras för att gälla hela den shiitiska delen av landet.

Marinkåren: Den amerikanska armén är upptagen med operationer kring Mosul, britterna är för svaga och den irakiska armén behöver hjälp. När nu Marinkårens främsta ansvarsområde (al-Anbar) lugnat sig så pass är nu dessa förband redo att sättas in. Räkna med att Marinkåren går i aktion om ett antal dagar.

Sabotage: Det gjordes vissa rubriker av att en pipeline hade sprängts i förrgår. Den är nu lagad och fungerar igen.

Valen: Al-Sadr-sidan försöker driva hypotesen att al-Maliki försöker kväsa JAM innan allmänna val skall hållas. Jaså? Valen hålls först i september. Med denna logik skulle varje aktivitet kunna knytas till olika val eftersom de de facto äger rum med en viss regelbundenhet.

Vapenvilan: Al-Sadr uppmanar sina anhängare att försvara sig men vidhåller samtidigt att han iaktar sin vapenvila. Detta måste han för att hans rörelse inte skall bli illegitim. Samtidigt accepterar såväl regeringen som koalitionen denna fiktion, eftersom situationen skulle hamna i ett helt nytt läge om al-Sadr själv skulle bli den "officiella" fienden. På så sätt vidmakthåller man möjligheten av en förhandlingslösning. Fienden förklaras vara kriminella grupper och utbrytare ur JAM, vilket inte på något vis är en lögn, men däremot inte hela sanningen...

Iran: Detta land finns hela tiden i bakgrunden. Så länge mullokratin tror att ingen vågar röra den kommer den att skapa problem på alla upptänkliga sätt. Såväl 2001 (invasionen av Afghanistan), som 2003 (invasionen av Irak) var man ytterst foglig och samarbetsvillig. Det är dags att skrämma dem lite...

Allmänt: Hur som helst är det oacceptabelt att privatmiliser bedriver kriminell verksamhet på olika platser. Al-Maliki är Iraks folkvalde premiärminister och har all rätt i världen att slå mot alla som inte accepterar statens våldsmonopol. Aktionen att dra in Basra under lagens domvärjo måste hur som helst ske förr eller senare...

(Jag lägger kanske in fler poster allt eftersom...)

Britterna: Britterna som genom sin "softly softly"-politik ligger bakom mycket av dagens problem i Basra tycks ha genomgått en partiell ryggradstransplantation. Royal Horse Artillery idkar för närvarande eldunderstöd åt den irakiska armén från sina positioner utanför Basras flygplats (30 mars, kl 00.15).

1 kommentar:

Lars sa...

>>Vet någon varför TT skruvar sina telegram på detta vis?

Okunskap och anti-amerikansk (och anti-Israelisk) politisk åskådning hos medarbetarna. Kolla bloggen TT-kritik för åtskilliga exempel.