onsdag 5 mars 2008

Saleh Nabhan målet för amerikanskt luftangrepp i Somalia

Al-Qaida-ledaren Saleh Ali Saleh Nabhan tros dödad

Enligt vad som rapporteras i Washington Times och av Bill Roggio på Long War Journal var målet för måndagens amerikanska luftangrepp i Somalia (den 3 mars) en viss Saleh Ali Sahleh Nabhan - en högt uppsatt ledare inom al-Qaidas Ostafrikanska nätverk.

Nabhan lär enligt uppgifter ha dödats tillsammans med ett ospecificerat antal terrorister när ett så kallat safe house bombarderades i staden Dhobley i närheten av Somalias gräns mot Kenya.

Den amerikanska militären har dock inte bekräftat Salhs död (och det gör man heller aldrig om man inte har haft möjlighet att skicka brottsplatsutredare som kan samla in DNA-spår o dyl).

Staden Dhobley kontrolleras för närvarande av Hassan al-Turki, en ur ledargarnityret för Somalias Islamiska Domstolar, och som därstädes inrättat ett träningsläger för terrorister och somaliska insurgenter. Innan Domstolarna störtades av den somaliska interimsregeringen, med hjälp av etiopiska förband, drev de ett dussintal sådana träningsläger tillsammans med al-Qaida.

Saleh har varit eftersökt av det amerikanska FBI sedan 2002 för sitt samband med ett attentat i Mombasa mot ett hotell och det misslyckade försöket att skjuta ned ett flygplan i samma stad. Han misstänks också ha medverkat vid organiserandet av de själmordsattacker som riktades mot de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania, 1998, då över 200 människor dödades och mer än 4000 skadades.

Detta var det fjärde amerikanska luftangreppet mot mål i Somalia på mindre än ett år.

EXTRA: CNN lägger nu ned sitt veckomagasin "This Week at War". Programmet har under lång tid varit en utmärkt summering av veckans händelser inom det militära området på krigsskådeplatser som Irak och Afghanistan. Istället erbjuds nu tittarna en timmes extra bevakning av det amerikanska presidentvalet, som man tydligen anser under-rapporterat. En annan tolkning är naturligtvis att om krigen redan är vunna finns det ju ingen anledning att rapportera om dem.

Tråkigt är det i alla fall... Requiescat in pacem.

Inga kommentarer: