torsdag 18 oktober 2007

Minskat våld skapar kris i den irakiska begravningsbranschen

Soldater ur 2 brigaden ("Black Jack"), 1 amerikanska kavalleridivisionen patrullerar världens största begravningsplats i Najaf, 2006.

Nu kan motståndare till kriget i Irak få något nytt att hetsa upp sig över: framgångarna med general Petraeus truppförstärkningar och taktikomläggning ("the Surge") har minskat dödandet så pass att det uppstått en kris i begravningsbranschen.

En rapport från McClatchy Newspapers Washington Bureau, försedd med den obetalbara rubriken: As Violence Falls in Iraq, Cemetery Workers Feel the Pinch, beskriver fenomenet i detalj.

Det handlar här om situationen på vad som mycket väl kan vara världens största begravningsplats, Wadi as-Salam ("fridens dal") i shiiternas heliga stad Najaf. Här finns miljoner muslimer begravda sedan slutet av 600-talet. Najaf anses nämligen härbärgera stoftet av imamen Ali, grundaren av den shiitiska sekten. Skälet till begravningsplatsens popularitet är den vida spridda föreställningen att den som begravs här kommer att få självaste Ali som ett slags försvarsadvokat på Den yttersta domens dag.

Wadi as-Salam knyter tusentals entreprenörer i begravningsbranschen till sig. I kölvattnet av general Petraeus framgångsrika "Surge" har dock antalet begravningar minskat med en tredjedel och konsekvensen för alla dödgrävare, recitatörer, liktvättare, försäljare av svepningar etc, har blivit en drastisk inkomstminskning.

Dhurgham Majed al-Malik, 48, vars familj varit i branchen i generationer, säger att antalet likbilar som dagligen anländer till Wadi al-Salam har minskat från 6500 i våras, till c:a 4000 efter the Surge.

Basim Hamid, 30, som livnär sig på att tvätta liken innan de sveps, tänker tillbaka på bättre tider:

"Visst är det så att jag blir glad när antalet döda ökar, precis som alla andra här. Det har att göra med att vi tjänar mer pengar. Mitt arbete är beroende av att folk dör".

Ett tröstens ord till vår vän Basim är givetvis att vi alla kommer att dö en vacker dag... (läs mer här)