lördag 6 oktober 2007

Sunni-rörelserna bryter med al Qaida i Irak

Izzat Ibrahim al Douri: 'Dags att förhandla med USA...'

Som om det inte räckte med de svårigheter “Al Qaida i Mesopotamien” har haft under de senaste månaderna i striderna mot koalitionstrupper och irakiska säkerhetsstyrkor – nu bryter också den ena sunni-irakiska rebellrörelsen efter den andra sina förbindelser med den globala terroristorganisationen. Det handlar här om nationalistiska irakiska rebellgrupper, inte sällan bestående av forna anhängare till Baath-partiet. Sist ut är organisationen Aseb al-Irak al-Jihadijah (“Irakiska Jihadförbundet”), som tidigare samarbetat med AQ så sent som i somras. Inställningen tycks vara ”USA dåligt, AQ sämre”...

I en par dagar gammal press-release (som kan läsas som pdf-fil), signerad organisationen ”Irakiska Hamas”, förklaras det varför även denna grupp såg sig föranledd att bryta med AQ. Det handlade framför allt om jihadisternas beteende mot vanliga irakier:

”Varje dag har vi fått se avhuggna huvuden och huvudlösa kroppar ligga på gatorna. Dessa människor hade alla dömts för olika ’brott’ i enlighet med al Qaidas fatwahs. /.../ Vi såg dussintals halshuggna människor [i Fallujah] och ingen av dessa var amerikaner – alla tillhörde lokalbefolkningen. Dessa människor hade själva stött al Qaida-kämparna, tills de tyckte att man kunde göra sig av med dem. /.../ Al Qaida har fått människorna här att tycka att ockupationstrupperna är barmhärtiga och mänskliga vid en jämförelse.”

Och igår släppte ledaren för baathrörelsens rebeller, Saddams gamle minister Izzat Ibrahim al Douri, en pressrelease där han i egenskap av ledare för 22 olika insurgentgrupper förklarade sig beredd att inleda förhandlingar med USA och iraks lagliga regering (vilket kan läsas på Baathpartiets webtjänst Albasrah).

Saker och ting händer snabbt i kölvattnet på general Petraeus Surge...

Inga kommentarer: