måndag 29 oktober 2007

Uppdatering om Pakistan och al-Jazira

Pakistansk gränspolis ur Frontier Constabulary patrullerar Swat (foto: AP)

Ja – det är måndag, så jag nöjer mig med ett par uppdateringar. Om jag får ett par timmar över någon av de närmaste dagarna tänkte jag återkomma med en betraktelse över den märkliga – och på många håll missförstådda – menuett som just nu utspelas i norra Irak mellan USA, Turkiet, PKK och den regionala kurdiska regeringen.

Uppdatering Pakistan: I en betraktelse över läget i Pakistan (20 oktober) hänvisade jag avslutningsvis till rykten om att Pakistan förberedde en storoffensiv mot talibanerna i Northwest Frontier Province. När Pakistan lät deploajera trupper i förstärkt brigadstorlek i Swatdistriket (23 oktober) tänkte jag att denna kanske hade inletts. Jag tänkte vidare att man kanske gjorde rätt som gick in i Swat – där Talibanerna är relativt sett svagare – innan man tog itu med mörkrets hjärta på denna jord: Waziristan. Detta vore också i enlighet med överste David Galulas ”oljefläckstaktik” när det gällde insurgentbekämpning under Frankrikes krig i Algeriet på 50-talet. Men efter en elementär force composition analysis såg man direkt att det inte kunde handla om någon storoffensiv. Pakistan hade nöjt sig med att skicka in paramilitära styrkor och polistrupper med visst luftunderstöd (terrängen lämpar sig hur som helst inte för manöverkrigföring med mekaniserat infanteri). Det handlade om en brigad ur Frontier Corps, två bataljoner Frontier Constabulary och två kompanier Frontier Reserve Police. Dessa andra klassens styrkor tycks inte ha utgjort några större problem för talibanerna i Swat, under ledning den lokale befälhavaren Maulana Qazi Fazlullah. Fazlullah lät utföra åtminstone en blodig självmordsattack (25 oktober) och lät därefter halshugga ett antal poliser för att få mediernas uppmärksamhet. Sedan igår har aktiviteterna kommit av sig och ett informellt eldupphör råder där vi återigen är tillbaka vid staus quo.

Uppdatering al-Jazira: Jag gjorde mig ju lustig över terrorfursten bin Ladins defaitistiska tal till Iraks mujahedin för ett par dagar sedan (23 oktober). Det verkar som om både al Qaida och vi andra har utsatts för ett litet spratt från det arabiska TV-bolaget al-Jazira. Al-Jazira lät sända bin Ladins tal (22 oktober) redigerat på så vis att det nästan lät som om han höll på att ge upp operationerna i Irak helt och hållet. Detta "skämt" med terrororganisationen fick naturligtvis al Qaida-ledningen i Waziristan att fullkomligt tappa koncepterna. Från sin web-plattform al-Fajr ("gryningen") släppte man följande pressmedelande: "Al-Jaziras redaktion har förfalskat fakta och fått talet att framstå som om det riktar kritik mot våra bröder och söner inom al Qaida-organisationen. De fick det att framstå som ett medgivande av deras misstag och som ett avvisande av deras heliga krig.". Vidare fördöms al-Jazira för att de "på det mest skamlösa sätt har valt att ställa sig bakom korsriddarna [vi här i väst] och de som försvarar hycklarna [Iraks regering], gangstrarna [shiamiliserna] och förrädarna [sunnitiska gräsrotsrörelser mot terorrism] i Irak". Om man tittar på talet i dess helhet handlar det framför allt om en diskussion om teologiska spörsmål, utan vidare politiska implikationer. Den helt opålitliga al Jazira valde att skruva budskapet för att få en smaskig nyhet. För första gången måste jag säga att al Qaida har rätt i sin kritik. En fullständig transkription av talet samt fördömandet av al-Jazira finns att läsa på NEFA Foundations hemsida.

5 kommentarer:

Anonym sa...

När al-jazira förfalskar al qaidas depescher är det väl slut med jaziras
höga gullfaktor t.o.m. hos DN:s journalistkår.

lubbe ferrysson sa...

Hej, en fråga angående Waziristan. Förekommer det konflikter mellan lokala klanledare och al Qaida?

Krigsblogg 2007 sa...

Hej Lubbe,

Waziristan är etniskt tämligen enhetligt med den stora Wazir-klanen som dominerar det mesta.

Språket är pasthtu - precis som i södra och östra Afghanistan. Befolkningen är tämligen liten (c:a 1 miljon)

Det finns en hel drös underklaner till Wazir, men de brukar (av hävd) följa vad som beslutas i de traditionella jirgas (jfr. våra gamla svenska "ting" före Magnus Eriksson.)

I södra Waziristan finns dock den så kallade Meshudklanen som är den enda som kommer närheten av Wazir.

Detta har talibanerna löst så att de två viktigaste kommendanterna - Baitullah Meshud och Siraj Haqqani - är från Meshud-, resp Waziriklanerna.

Summa summarum: Det finns inga tecken på att lokala klanledare skulle kunna detronisera - eller ens skapa problem - för talibanerna.

Dock kan detta ändra sig om talibanarmén utsätts för ett antal förnedrande militära nederlag. Och här är det viktigare att motståndet "förlorar ansiktet", snarare än att man har ihjäl en massa folk. Pashtunklanerna brukar vara tämligen pragmatiska.

Som britterna sade en gång i tiden: "man kan aldrig köpa en pashtunkrigares lojalitet - däremot går det bra att hyra den hur länge som helst". ;-)

Krigsblogg 2007 sa...

Tillägg: Förra året gjorde pakistanska regeringen en stor sak av att det skulle ha uppstått motsättningar mellan waziriklanerna och al Qaida.

Vad det tycks ha handlat om var att vissa utlänningar knutna till al Qaida (fr.a. uzbekiska jihadister) tycks ha retat upp lokalbefolkningen på något sätt (oklart vad).

Självfallet kan man utnyttja ett latent "utlänningshat" (denna komponent har spelat en viss roll i kampen mot al Qaida i Irak). Men för att detta ska kunna "effektueras" måste man gå in i området, "saturera" delar av det med trupp, och hjälpa lokalbefolkningen att själva ta upp kampen mot "utlänningarna".

Här är en försvårande komponent den traditionella "gästvänskapen", men uppenbarligen sträcker den inte sig hur långt som helst - vilket våra uzbekiska vänner fick erfara...

lubbe ferrysson sa...

Tack för förklaring. Det är någonting man inte hittar i svenska mainstream media.

Mvh / LubbeF